Грнчарију продаје квалитет, а не сажаљење

0

КАЊИЖА: У активности Удружења за помоћ и заштиту интереса ментално и физички оштећених лица „С тобом за њих” у Кањижи укључено је 30 особа са инвалидитетом, а захваљујући подршци компаније НИС у оквиру корпоративног програма.

КАЊИЖА: У активности Удружења за помоћ и заштиту интереса ментално и физички оштећених лица „С тобом за њих” у Кањижи укључено је 30 особа са инвалидитетом, а захваљујући подршци компаније НИС у оквиру корпоративног програма.

„Заједници заједно”, реализује пројекат „Особе са инвалидитетом – грађани општине Кањижа”, своју делатност поближе представља у свих 13 насеља кањишке општине.

Председник Удружења Ференц Баги предочава да особе са инвалидитетом и њихове породице имају потребу да добијају исто поштовање и шансу у срединама у којој живе. Баги напомиње да се рад са особама са инвалидитетом фокусира у граду Кањижи, где је организован дневни боравак, радионице, едукативни програми, разне манифестације и други садржаји, у сарадњи овог удружења и Центра за пружање услуге социјалне заштите општине Кањижа, а да су половина учесника у тим видовима збрињавања и активностима особе са инвалидитетом из околних села.

– Они у граду добијају могућност за исказивање и развијање својих способности, а код куће у насељима где живе су практично невидљиви. Не присуствују сеоским догађајима, породице су затворене, па због тога њихови суграђани нису упознати са способностима члана породице са инвалидитетом. Овим пројектом настојимо да становнике свих насеља у општини упознамо са нашим активностима. Снимили смо видео филм о раду удружења, техничку опрему обезбедили смо захваљујући средствима добијеним на конкурсу НИС-а, а на манифестацијама које се приређују приказујемо и продајемо украсне и употребне предмете из грнчарске радионице у којој су ангажовани наши чланови – објашњава Баги.

Рад грнчарске радионице „Лала” је успешно организован као вид социјалног предузетништва, а Баги указује да за тај вид делатности још нису до краја дефинисани законски прописи. Тренутно, захваљујући јавном раду, у грнчарској радионици је један запослен са посебним потребама, а планира се запошљавање још две особе са инвалидитетом. У радионици „Лала” је повремено ангажовано девет младих са посебним потребама, а током прошле године док је трајао пројекат јавног рада, свакодневно је радило петоро младих.

– Грнчарска радионица је квалитетан начин ангажовања особа са инвалидитетом и добар је пример како људи са посебним потребама могу да се упосле. За сувенире и употребне предмете који се израђују има интересовања и на том плану желимо да развијамо ову корисну и хуману делатност. При томе не мислимо да људи треба да купе производе наше грнчарске радионице из сажаљења, него зато што су квалитетни – каже Баги.

М. Митровић

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Mitrović

 

Оставите одговор