Posao za osobe sa invaliditetom

31

Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Jagodini primila je 11 prijava javnih preduzeća i udruženja za zapošljavanje 78 lica sa invaliditetom.

Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Jagodini primila je 11 prijava javnih preduzeća i udruženja za zapošljavanje 78 lica sa invaliditetom.

Za zapošljavanje osoba sa invaliditetom ove godine Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je šest javnih poziva, a jedan od njih – za organizovanje i sprovođenje javnih radova – završen je 29. avgusta.

U Pomoravskom okrugu se na te pozive odazvalo jedno javno preduzeće i deset udruženja građana.

„Nećemo moći zbog ograničenih finansijskih sredstava da zaposlimo sva ova lica. Iako imamo potražnju za više od sedamdeset lica, u toku je postupak donošenja odluke koliko njih će ove godine biti zaposleno na javnim radovima„, kazala je Svetlana Mitrović iz Nacionalne službe za zapošljavanje u Jagodini.

Javnim pozivima 2011. godine u Pomoravskom okrugu zaposleno je 30 lica sa invaliditetom, 2012. njih 105, a 2013. godine 34 lica.

„Osobe sa invaliditetom pokazale su da su motivisane za rad i zadovoljne svojim radnim angažovanjem koje traje šest meseci„, istakla je Mitrović.

U toku je i konkurs za dodelu subvencija poslodavcima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom koje nemaju radno iskustvo i za refundaciju poslova podrške osobama sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima, odnosno koje imaju težu kategoriju invalidnosti.

Ono što u 2014. godini izaziva veliko interesovanje nezaposlenih lica u Pomoravlju jeste i javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje, gde svi oni koji žele da pokrenu sopstveni biznis mogu konkurisati za subvenciju koja iznosi 160.000 dinara.

U Pomoravskom okrugu postoje 42 takva zahteva, a ukoliko im se subvencija odobri, imaće obavezu da registruju svoju preduzetničku radnju, da obavljaju delatnost najmanje godinu dana i da uredno izmiruju obaveze za poreze i doprinose.

Svi javni konkursi koji su u toku biće raspisani do utroška novca, najkasnije do 15. decembra.

Izvor: www.b92.net

Autor: BETA

Оставите одговор