Prijavljeno više od 11.500 trkača: Beogradski maraton ruši rekorde po mnogim parametrima

Na ulicama Beograda očekuje se veliki okršaj takmičara iz Kenije i Etiopije…

Do početka 37. Comtrade Beogradskog maratona ostalo je tačno mesec dana. (objavljeno 28. marta)

 Za najmasovniju međunarodnu sportsku manifestaciju u našoj zemlji i događaj sa statusom od posebnog značaja za Grad Beograd i najvišeg nacionalnog interesa za Republiku Srbiju, već sada sa sigurnošću može da se kaže da će ove godine oboriti rekorde po mnogim parametrima, ali i dodatno unaprediti brojne organizacione segmente.

Prema rečima organizatora već sada je nadmašen rekord po broju učesnika, s obzirom da je već prijavljeno više od 11.500 trkača.

-Plan je da uskoro zatvorimo prijave, čime bismo broj učesnika zaokružili na ukupno 12 hiljada. Prvi put u istoriji Beogradskog maratona unapred će biti ispunjena kvota učesnika, a imaćemo povećanje broja trkača za čak 20 odsto – objašnjava direktor Beogradskog maratona Darko Habuš i dodaje:

-Veoma nas raduje da za sve naše trke vlada sve veće interesovanje. To je potvrda da trkačkoj zajednici u čitavom regionu na stazama pružamo jedinstven doživljaj. Možemo da najavimo da ćemo ove godine imati i izuzetno kvalitetne elitne trke. Dolazi nam rekordan broj elitnih trkača, koji se i po kvalitetu izdvajaju kao nikada pre. Na ulicama Beograda očekuje se veliki okršaj takmičara iz Kenije i Etiopije i svi se nadamo da bi 28. aprila mogao da bude oboren rekord Beogradskog maratona koji je postavljen još 2006. godine i koji iznosi 2:10:54. Među prijavljenim atletičarima su trkači koji su sposobni da trku na 42 kilometra završe u vremenu dva sata i sedam minuta“, rekao je Habuš i naglasio da će među učesnicima biti i najbolji maratonci iz Srbije i regiona, s obzirom da će ove godine trka na 42 kilometra ujedno biti državno prvenstvo i šampionata Balkana u maratonu.

Već od samog starta trka biće primetne novine u organizaciji:

-Startovi za sve trke biće razdvojeni. Početak maratonske trke zakazan je za 8 časova, polumaratonci startovaće u 9.30, a trka na 10 kilometara počeće u 11 časova. Trka zadovoljstva startovaće u 13 časova. To je učinjeno po ugledu na velike svetske maratone iz više razloga. Pre svega zbog povećanog broja učesnika, kako bismo rasteretili ne samo startnu liniju, već i okrepne stanice čime ćemo u velikoj meri elitne trke učiniti efikasnijim i sa organizacione strane omogućiti sve uslove za obaranje rekorda staze- objasnio je Habuš.

Prvi čovek Bogradskog maratona najavio je i dolazak uglednih gostiju iz sveta trčanja koji će biti učesnici Sportskog foruma koji će se drugu godinu uzastopno održati u sklopu Beogradskog maratona. Novina je i da će se celokupan muzičko-zabavni program za sve posetioce i učesnike ove godine održati na Trgu Republike. Takođe, Habuš je posebno naglasio da je Beogradski maraton još više posvećen društvenoj odgovornosti:

-Kroz Fondaciju “Heroji Beogradskog maratona” još jednom smo na najefikasniji mogući način konkretizovali našu humanitarnu aktivnost. U cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, što je jedan od osnovnih postulata u radu Fondacije, obezbeđen je humanitarni SMS broj – 3023, koji je u funkciji od 1. marta. Slanjem SMS poruke sa sadržajem heroji na 3023 donira se 200 dinara, a prihod je namenjen upravo poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom- zaključio je Habuš.

Piše: Srbija Danas

Objavljeno: 28. 3. 2024.

Izvor: www.sd.rs

O tome i na:

-Novi rekord u broju učesnika na Beogradskom maratonu koji startuje za mesec dana – rts.rs

МЕСЕЦ ДАНА ДО 37. БЕОГРАДСКОГ МАРАТОНА: Већ оборен рекорд по броју учесника, елитни тркачи могу да помере границу на 42 км – www.dnevnik.rs

JOŠ 10 DANA Beogradski maraton – od premijere 1988. do nacionalnog ponosa – www.sport.alo.rs

JOŠ SEDAM DANA Beogradski maraton – lokomotiva trkačkog pokreta u regionu – www.sport.alo.rs

ČEKA SE SPEKTAKL Ostalo mesec dana do 37. Beogradskog maratona – www.sport.alo.rs

Direktor Čikaškog maratona stiže u Beograd – www.zurnal.rs

Beogradski maraton pomera granice – čeka se pad rekorda iz 2006, biće 12.000 trkača – www.nova.rs

https://www.facebook.com/Belgrade.Marathon/posts/-humanitarna-inicijativa-ljubav-u-pokretu-sa-ponosom-vas-obave%C5%A1tavamo-da-je-od-d/420827100305756/