Услов за опстанак “ДЕС” у реструктурирању

0

Већ две године једино градско предузеће за професионалну рехабилитацију оспособљавање за рад и запошљавање особа с инвалидитетом, ДЕС, је у рестуктурирању.

Већ две године једино градско предузеће за професионалну рехабилитацију оспособљавање за рад и запошљавање особа с инвалидитетом, ДЕС, је у рестуктурирању.

Директор Александар Бурсић каже да за фирму, којој је на челу, има “лека” јер добро послује и нема нових задуживања, осим оног старог, који тече с каматом од дана када је у фирми покренуто рестуктурирање.

Мада Бурсић нерадо прича о тренутном минусу на рачуну фирме, открива да су дуговања из времена пре реструктурирања знатно нижа од вредности капитала ДЕС-а, који је процењен на седам милиона евра и истиче да је новосадско предузећа с 192 радника, од којих је 92 инвалидних лица, друго по величини међу четрдесетак предузећа овог  профила у Србији, те да је у самом врху узимајући у обзир измиривање обавеза према држави и запосленима.

– Скупштина предузећа, али и други органи управљања, су заузели став да ДЕС не треба приватизовати, већ да фирма треба да остане и даље у државном вланисништву, узимајући у обзир јавни нтерес али и чињеницу да су се досадашње власничке трансформације показале као лоше  – наглашава Бурсић. Према његовим речима, намера Министарства привреде је добра када решење види у томе да се дуговања према повериоцима у фирмама у реструктуирању претворе у државни капитал, након чега би се таквим предузећима доделила једнократна помоћ за обртна средства.  – У изменама Закона о приватизацији који је у скупштинској процедури не налази се члан шта чинити с фирмама које запошљавају инвалидна лица. Наш предлог је да треба додати амадман да свако предузеће овог профила самостално одлучи како даље да привређује, јер сва предузећа за  оспособљавање и запошљавање инвалидних лица не могу опстати на тржишту. Нека од тих предузећа су губиташи па без стратешког партнера не могу да наставе рад, док с друге стране пример ДЕС-а показује супротно, да се може градити позицији и на отвореном тржишту, додуше уз помоћ државе – наглашава Бурсић.  Објашњава да својеврсна помоћ државе функционише тако што предузећа могу да учествују, између тога , и у јавним набавкама, при којима наручилац у условима конкурса за доделу посла може да наведе да се набавка спроводи путем резервисане јавне набавке.

– Смисао овакве набавке је да се искључи конкуренција између наше групе понуђача и осталих, јер је мало вероватно да  би у условима нормалне конкуренције фирме као наша успеле да добију уговор. Тако се предузећа за оспособљавање и  запошљавање инвалидних лица подстичу на међусобно и равноправно такмичење – наглашава директор.

Он предочава да предузеће има већ уговорене послове и да четири сектора ( метал, реклам, текстил и ентеријер ), раде готово за сва државна предузећа , попут ЕПС , “Колубаре”, хидроелектране “Ђердап”, али и за новосадска комунална предузећа од којих је на првом месту Новосадска топлана, “Чистоћа”, “Водовод и канализацаја, али и за приватни сектор, односно  Индустрију меса “Матијевић”, “Универекспорт” …

З. Делић 

Без лагеровања производа

-Правимо разводне и електро ормане, ормане за гардеробу, шијемо заштитну опрему и униформе, радна одела, продајемо контејнере подземне и надземне, опрему за купатила, канцеларијски намештај, пропагадни материјал…Управо смо уговорили посао вредан седам милиона динара за хидроелектрану “Ђердап” што ће нам одузети два месеца.Радимо за познате купце јер роба не може да иде на лагер. Раднике и репроматеријал треба платити, па не вреди другачије пословати – пословни је резон директора ДЕС, Александра Бурсића.

Оставите одговор