Kulturni centar Požega

27

U četvrtak, 13. februara 2014. u prepunoj Gradskoj galeriji Požega, otvorena je izložba slika RESTART Darka Babića.

U četvrtak, 13. februara 2014. u prepunoj Gradskoj galeriji Požega, otvorena je izložba slika RESTART Darka Babića.
Sa decom i mladima iz Društva za cerebralnu paralizu i plegije Opštine Požega, Darko Babić je radio portrete oko godinu dana i na taj način se ponovo vratio umetnosti i stvaranju.
Bolest multiplekskleroza je na deceniju zaustavila ovog talentovanog umetnika, ali kako je i sinoć račeno na izložbi, ovo je Babićev novi početak.

Restart / Darko Babić
sa decom i mladima iz Društva za cerebralnu paralizu, dečju paralizu i plegije Opštine Požega

3. februar – 8. mart 2014.

– – – – – – – –

Darko Babić, rođen u Užicu 1969. Godine. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u 2000. Godine, na slikarskom odseku u klasi profesora Momčila Antonovića. Izlagao na više grupnih i dve samostalne izložbe (Gradska galerija Požega, 2001; Galerija Studentskog kulturnog centra, Kragujevac, 2001).

Upisao magistarske studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2001.Radio 2002. godine u Likovnoj radionici specijalizovanoj za osobe sa Daunovim sindromom, u Beogradu. Vodio likovnu radionicu sa decom sa invaliditetom u periodu od avgusta do oktobra 2013. godine u Društvu za cerebralnu paralizu, dečju paralizu i plegije Opštine Požega.

Autor je heraldičkog rešenja Grba Opštine Požega.

– – – – – – – –
Kao rezultat jednogodišnjeg procesa povratka umetnosti i slikarstvu nakon decenijske pauze, serija slika pod nazivom „Restart“ svedoči o upornosti, ogromnim fizičkim naporima, ali i odluci Darka Babića da se zagleda duboko u sebe na najiskreniji i najhrabriji način, i da započne novo poglavlje svog umetničkog stvralaštva, ali i sopstvenog života.

Kroz komunikaciju jezikom vizuelnih umetnosti sa decom i mladima sa različitim formama tzv. invaliditeta, nastaju „slikovnice“ zapaženih likovnih svojstava i razvijaju se odnosi njihove najfinije međusobne razmene. S jedne strane, omogućeno je svakom detetu da se oseti sastavnim delom društvene i umetničke zajednice, da ravnopravno sa umetnikom stvara i učestvuje u prezentaciji zajedničkog dela, a sa druge strane, snaga dečje čiste emotivnosti, neposrednosti i slobode za eksperiment, doprinela je umetnikovoj istrajnosti na ovom putu.

U realizaciji radova u okviru ciklusa „Restart“ sa autorom Darkom Babićem, koji je i sam član Društva za cerebralnu paralizu, dečju paralizu i plegije Opštine Požega, učestvovalo je i osmoro dece i mladih iz istog udruženja: Zoran Petrović, Andrijana Lučić, Marko Mihajlović, Sara Milčanović, Ivan Stefanović, Stefan Mićović, Uroš Matijević i Borko Pavlović.

www.youtube.com/watch?v=3uv0Y6qxUVQ

Оставите одговор