Ministarstvo za socijalna pitanja obnavlja objekat Udruženja „Biser“

Kako je prilikom nedavne posete Srbobranu najavio resorni ministar Zoran Đorđević, Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja finansiraće rekonstrukciju objekta u kojem radi dnevni boravak za korisnike usluga Udruženja za pomoć nedovoljno mentalno razvijenim osobama „Biser”.

Srbobran: Kako je prilikom nedavne posete Srbobranu najavio resorni ministar Zoran Đorđević, Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja finansiraće rekonstrukciju objekta u kojem radi dnevni boravak za korisnike usluga Udruženja za pomoć nedovoljno mentalno razvijenim osobama „Biser”.

Ministar Đorđević i predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški posetili su Udruženje „Biser”, gde su se sreli sa korisnicima usluga dnevnog boravka ovog udruženja koje je jedno od retkih koje ima licencu za pružanje ove usluge. Domaćin ove posete bila je predsednica „Bisera” Slavka Popić.

– Videli smo da opština dosta aktivno vodi brigu o osobama sa invaliditetom i da ima veoma razvijene usluge, a ono što je nama najbitnije je da su te usluge licencirane. Tu je svakako ispred svih Udruženje „Biser”. Sa opštinom smo dogovorili da apliciraju za sredstva i da se u  administrativnom delu opštine gde građani obavljaju određene poslove, postavi lift za osobe sa invaliditetom. Ono što je bitno za Udruženje Biser i opštinu je svakako da smo se dogovorili da u finansiramo rekonstrukciju objekta dnevnog boravka. Iznos je oko dva miliona dinara i očekujem da će obnovljeni objekat biti useljen do kraja godine – rekao je ministar Zoran Đorđević.

U ime članova udruženja, korisnika usluga dnevnog boravka Slavka Popić se zahvalila ministru i predsedniku opštine što su izdvojili vreme za posetu i da vide šta „Biser” radi.

– Zahvaljujući opštini mi smo uspeli da licenciramo ovu uslugu i to je sada opštinska usluga dnevnog boravka, ranog tretmana i ličnih pratilaca. Imamo ukupno 20 korisnika dnevnog boravka, 16 ličnih pratilaca i imamo preko 60 dece uključene u rane tretmane. Mi smo jedna od tri opštine u Vojvodini koja ima licencirane usluge, a da to nije ustanova nego udruženje. Pokrenuli smo i socijalno preduzetništvo koje uključuje naše radno sposobne korisnike u vidu radne terapije i proizvodnje organskog povrća u plasteniku – istakla je Slavka Popić.

Radivoj Paroški je podsetio da Srbobran kao mala opština ima snage da se, uz podršku ministarstva uhvati u koštac sa problematikom socijalne zaštite.

– Opština dosta izdvaja iz budžeta, nekih 60 miliona dinara, za socijalnu i dečiju zaštitu i oko 26 miliona za zdravstvenu zaštitu, što je za opštinu od 16.000 stanovnika izuzetno dobro. Ovo što je ministar Đorđević najavio jeste zaista velika pomoć – zaključio je Paroški.

V. H.

Objavljeno: 01. 07. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: V. H.