ЈОШ ЈЕДНА УСПЕШНА АКЦИЈА АДАПТС-А У ИНОСТРАНСТВУ

Aсоцијација адаптивног пливања Србије (АДАПТС) је протекле седмице реализовала активности у оквиру Erasmus + пројекта „Social Care for Physical Improvement“ – „Друштвена брига ради унапређења физичке способности“.

Logo Asocijacije adaptivnog plivanja Srbije - ADAPTS

Асоцијација адаптивног пливања Србије (АДАПТС) је протекле седмице реализовала активности у оквиру Erasmus + пројекта „Social Care for Physical Improvement“ – „Друштвена брига ради унапређења физичке способности“. Конкретно, у неколико дана су одржани тренинзи мобилности у Софији и Пернику (од 26. до 30.06.2019. године). Поред АДАПТС-а, партнери на пројекту су из Велике Британије (Champions factory),  Литваније (Efectas Group) и Бугарске (BASD).  Циљ пројекта је помоћ младима да стекну нова знања из области адаптивног физичког вежбања и да науче како да та знања примене у пракси. С тим увези представници партнерских организација су размењивали знања и стицали компетенције из области адаптивног пливања, кардио фитнеса и  коњичког спорта за особе са инвалидитетом.

Trening na bazenu

Cardio fitness

Jahanje

Представник АДАПТС-а у пројекту, др Бојан Јоргић, један од највећих стручњака из области адаптивног физичког вежбања на овим просторима, задовољан је како је протекао тренинг мобилности.

„Представници АДАПТС-а су поделили своја знања и искуства из области пливања особа са инвалидитетом у чему је током година код нас достигнута изврсност. С друге стране, усвојили смо и систематизали нова знања из области адаптивног физичког вежбања, са фокусом на коњички спорт и кардио фитнес за собе са инвалидитетом. Видици су проширени, а нове идеје на помолу.“ – више него задовољно сумира утиске др Јоргић.

Dodela sertifikata

У оквиру истог пројекта АДАПТС ће у Нишу од 24.10. до 28.10.2019. године организовати тренинг мобилност, где ће поред теоријских и практичних знања из области пливања оособа са ампутацијама, неуромускулрним оштећењима итд., полазници моћи да стекну знања и из Голбала, једног од најпопуларнијих спортова за особе са инвалидитетом.  „Биће ово нова прилика да се са представницима партнерских организација размене искуства и идеје за нове пројекте из области адаптивног физичког вежбања и да се покаже квалитет рада АДАПТС-а, који већ неколико година за редом успешно организује семинаре из области спорта особа са инвалидитетом уз суорганизацију Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу.“ – наводи др Марко Александровић, који је поред др Бојана Јоргића, представљао АДАПТС.

Markovo predavanje

Izvor:

Prof. Marko Aleksandrović, Ph.D.
Faculty of Sport and Physical Education
Čarnojevićeva 10A, 18000 Niš
Serbia
www.fsfv.ni.ac.rs

др Марко Александровић, ред. проф.
Факултет спорта и физичког васпитања
Чарнојевићева 10А, 18000 Ниш
Република Србија
www.fsfv.ni.ac.rs

Izvor: Marko Aleksandrović (marko.aleksandrovic@gmail.com)