APTIV Proizvodnja u kojoj su radnici najbitniji

Od ove godine „Aptiv” stavlja akcenat na zapošljavanje osoba koje imaju prvi stepen invaliditeta, te su određene pozicije prilagođene njihovim potrebama i mogućnostima.

Foto: Supružnici Milica i Tihomir Milanović zajedno rade Foto: kompanija „Aptiv”

Tehnološka kompanija „Aptiv Mobility Services” d.o.o., koja već četvrtu godinu posluje u Novom Sadu (Privrednikova 20, Radna zona „Sever II”), konstantno zapošljava nove ljude, budući da se razvija i širi od samog početka.

Trenutno su najtraženiji radnici u proizvodnji, operateri na montaži, magacioneri, operateri na dostavi žice i slično. Kompanija „Aptiv” u našem gradu proizvodi instalacije za putnička vozila različitih proizvođača širom Evrope.

Mnogi su se prijavili na konkurs za rad u „Aptivu” dok je fabrika bila u samom razvoju te su svi zajedno sazrevali i postigli ono što jesu danas – mali grad u gradu, koji okuplja oko 3.000 radnika. Zaposleni dolaze iz raznih opština – Novog Sada, Zrenjanina, Novog Bečeja, Vrbasa, Bačke Palanke… svih onih mesta koji su udaljena od našeg grada do 50 kilometara, te je radnicima obezbeđen prevoz. Takođe, da zainteresovani za rad u toj fabrici ne bi morali da dolaze u sam pogon da bi se raspitali o radu, regruteri „Aptiva” su već dve godine svakodnevno na terenu, idu od naselja do naselja, predstavljaju kompaniju, uzimaju radne biografije potencijalnih radnika i rade intervjue s njima na licu mesta.

Od ove godine „Aptiv” stavlja akcenat na zapošljavanje osoba koje imaju prvi stepen invaliditeta, te su određene pozicije prilagođene njihovim potrebama i mogućnostima.

– Naš proizvodni pogon i vrsta posla razlikuju se u odnosu na druge fabrike s proizvodnim pogonima jer kod nas sve izgleda kao moderna tehnološka kompanija, opremljena najsavremenijom opremom – objašnjava biznis-partner za ljudske resurse (HR) Irena Rica. – To je četvrta godina otkako postojimo te nam je u planu da stavimo veliki akcenat na razvoj korporativne kulture i da maksimalno uložimo u svoje zaposlene, omogućavajući im stalno usavršavanje tehničkih veština. „Aptiv” nudi konkurentne radne uslove i dinamičnu radnu atmosferu.

Navedeni uslovi su razlog zbog čega se ljudi opredeljuju da pokucaju na vrata „Aptiva” i obezbede sebi siguran posao. Kandidati ne moraju biti na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje da bi došli na razgovor za posao, a još jedna od prednosti je to što kompanija ima tedenciju zapošljavanja čitave porodice.

– Odlučila sam se za ovu kompaniju na preporuku svog supruga Tihomimra, koji je zaposlen od samog početka – kaže operaterka na montaži Milica Milanović. – Smatram da su uslovi generalno dobri, kao što su redovna zarada, redovan godišnji odmori, prijava, prevoz, sve kako treba. Dobila sam i ugovor o radu na neodređeno vreme nakon četiri meseca rada, što je zaista retkost danas u Srbiji. Ako si dobar radnik i dobro se pokažeš, možeš da napreduješ i da uspeš. Osećam da te ovde prepoznaju kada si dobar u svom poslu.

„Motivacija za napredovanje

Kompanija podržava i zaposlene koji su motivisani za dalji razvoj i napredovanje.  – Zaposlila sam se da bih se isprobala u nekoj novoj delatnosti, potpuno suprotnoj od onoga što sam do sada radila – kaže tim liderka na montaži Gorana Kitić. – Pošto je kompanija bila u razvoju, smatrala sam da postoji mogućnost da razvijem sebe u svakom pogledu, pa samim tim i da napredujem. Došla sam kao operater i delom ispunila svoje ambicije ka napredovanju i postala tim lider. Nameravam da svojim radom i usavršavanjem postignem još bolje rezultate i obezbedim sebi bolji plasman.“

„Aptiv” nudi petodnevnu radnu nedelju i rad u tri smene. Ukoliko postoji potreba klijenta za radnim subotama, kompanija vrednuje svaki prekovremeni sat zaposlenih, koji se evidentira i isplaćuje na mesečnom nivou. Takođe, u okviru fabrike imaju moderno opremljenu kantinu s pekarskim i toplim obrocima po veoma niskim cenama, i ambulantu u koju zaposleni mogu da prebace svoj karton i izabreru svog ličnog lekara da bi izbegli gužve i čekanje u drugim domovima zdravlja.

– Svaki naš zaposleni prolazi višednevni trening u našem Trening-centru – objašnjava Irena Rica. – Trening sadrži zadatke i informacije s kojima će se novi zaposleni susretati tokom rada. Posle treninga, zaposleni odlaze u pogon, gde imaju i podršku trenera u proizvodnji, koji se trude da im omoguće da što bolje savladaju radne zadatke i usavrše svoje veštine. Kao kompaniji, veoma nam je bitno da se novozaposleni obuče da bi se što bolje prilagodili uslovima rada, što donosi odličnu produktivnost i rezultate.

Od ove godine, „Aptiv” stavlja akcenat na zapošljavanje osoba koje imaju prvi stepen invaliditeta, te su određene pozicije prilagođene njihovim potrebama i mogućnostima.

– Mi smo kompanija koja brine i o deci naših zaposlenih, kao i o zdravlju radnika, te organizujemo besplatne preglede za njih – kaže specijalista za odnose sa zaposlenima Olja Mišić.

L. Radlovački

Objavljeno: 06. 04. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: L. Radlovački