Za besplatne udžbenike prvake prijavljuju i pre upisa u školu

Vlada Srbije odlučila je da i naredne školske godine finansira nabavku udžbenika za materijalno ugrožene i učenike sa invaliditetom, kao i za trećeg i svakog narednog đaka u porodici.

Право на комплет о трошку државе имају трећерођена деца, материјално угрожени и ђаци са инвалидитетом (Фото И. Милутиновић)

Osnovne škole do 26. marta šalju procenu broja najmlađih osnovaca za besplatne udžbeničke komplete, a njihov upis počinju 1. aprila.

Vlada Srbije odlučila je da i naredne školske godine finansira nabavku udžbenika za materijalno ugrožene i učenike sa invaliditetom, kao i za trećeg i svakog narednog đaka u porodici.

U Ministarstvu prosvete kažu da su dosadašnji rok dat školama za prikupljanje broja učenika koji imaju pravo na to ove godine pomerili sa 18. na 26. mart, ali ni nedelju i po posle isteka tog novog roka nisu odgovorili na pitanje „Politike ” koliko će đaka dobiti „budžetske” knjige. I pored pomenutog pomeranja roka prikupljanje podataka biva okončano pre 1. aprila i početka upisa dece u školu, pa su roditelji trećerođenih prvaka u pojedinim osmoletkama već dobili informacije da su zakasnili sa prijavom i da je moguće da će njihovo dete tek od drugog razreda dobiti besplatan komplet knjiga. Takav odgovor od nastavnika njene starije dece u rakovičkoj OŠ „Kosta Abrašević” dobila je majka trećerođenog prvaka koja se javila našoj redakciji, ali je želela da ostane anonimna. U poslednjoj sedmici marta rečeno joj je da je zakasnila sa prijavom za besplatan komplet knjiga i da ih, zbog kasnijeg upisa prvaka, trećerođenim đacima obično dele od drugog razreda. Posle ponovnog poziva koji je uputila školi rečeno joj je opet da je zakasnila, ali da će je staviti na spisak pa će njen prvak dobiti komplet knjiga ako im koji pretekne.

Da li su upoznati sa ovakvim slučajevima, da li je izostavljanje te povoljnosti, odobrene ličnim potpisom premijerke Ane Brnabić, za trećerođene prvake postalo praksa i da li je moguće produžiti rok slanja podataka o deci koja imaju pravo na ovu subvenciju bar mesec dana od početka upisa u školu iz Ministarstva prosvete nisu odgovorili. Samo su istakli da su još 18. februara direktorima osmoletki prosledili „detaljno uputstvo o načinu i roku unosa podataka o učenicima koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike”.

– Kada je reč o budućim prvacima koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike, škole su u dopisu upućene da, kako upis učenika u prvi razred traje do 31. maja, urade procenu broja učenika prvog razreda koji ostvaruju pravo, na osnovu broja đaka prijavljenih u ostalim razredima – ističu u Ministarstvu prosvete i dodaju da se predstavnici osmoletki koji imaju „nejasnoća ili nedoumica oko prikupljanja podataka”, mogu obratiti njihovom Odseku za poslove osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

U osnovnim školama u unutrašnjosti Srbije kojima smo se obratili direktori vode računa o ovom neskladu u poklapanju datuma i trude se da svim prvacima pruže povoljnosti koje je previdela Vlada Srbije. Dragan Resimić, direktor OŠ „Rajak Pavićević” u Bajinoj Bašti, ističe da uvek od ministarstva zatraže dva, tri kompleta više nego ranijih godina, pa ako ostane koji višak, zavedu ga u đačku biblioteku.

– Iako živimo u malom mestu i poznajemo većinu roditelja, ne znamo unapred broj trećerođenih prvaka, ali se dosad nije dogodilo da neki ne dobije besplatan komplet udžbenika. Škola uvek ima budžet iz kojeg bi propust u proceni mogla da nadoknadi i kupi đaku knjige. U našoj osmoletki polovina besplatnih udžbenika se izdvaja za treće i svako naredno dete u porodici – ističe Resimić i napominje da u besplatnom kompletu osnovnih knjiga nema udžbenika za likovno i muzičko od prvog razreda i drugog stranog jezika od petog, već ih roditelji, ipak, moraju kupiti.

I Sanja Ralić, direktorka OŠ „Vuk Karadžić” u Bačkoj Palanci, ističe da nikad ne znaju broj budućih prvaka pre upisa i da otprilike predviđaju broj onih kojima dodeljuju besplatne komplete.

– Nije se događalo da neko ne dobije knjige iz republičkog budžeta, a ima pravo na njih. Uvek upišemo koji dodatni komplet, a višak onda vratimo u Ministarstvo prosvete, jer posebno naručujemo knjige za biblioteku. Ako bi se dogodilo da nekome fale knjige, tražili bismo naknadno da ih dostave iz ministarstva, uvek postoji neka rezerva, a ako je tu dobra volja, problem biva rešen – iskrena je Ralićeva.

Objavljeno: 05. 04. 2019.

Izvor: www.politika.rs

Autor: Dragana Jokić – Stamenković