Posao za 7.600 osoba s invaliditetom

Prvi Sajam zapošljavanja u ovoj godini biće održan 9. marta od 10 do 16 časova u holu „Master centra” Novosadskog sajma, Hajduk Veljkova 11, u okviru Sajma obrazovanja „Putokazi”.

 

 

Više od tri i po milijarde dinara izdvojiće novosadska filijala  Nacionalne službe za zapošljavanje za realizaciju ovogodišnjih mera aktivnog zapošljavanja za koje su nedavno raspisani konkursi.

Osim toga, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom obezbedio je 550 miliona dinara, dok će iz budžeta Pokrajine i lokalnih samouprava biti izdvojeno 750 miliona. Tome treba dodati i 554 miliona dinara iz IPA projekta 2013. Sve to je za finansiranje Nacionalnog akcionog plana za 2018. godinu, a koji je u potpunosti usaglašen s Nacionalnom strategijom za zapošljavanje 2011–2020.

„Planirano je da kroz mere bude uključeno 132.000 nezaposlenih, od čega je 7.600 osoba s invaliditetom”, rekla je direktorka novosadske Filijale NSZ-a Tatjana Vidović na jučerašnjoj prezentaciji mera aktivne politike zapošljavanja, održanoj u Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad, dodajuči da će preko IPA 2013 biti uključeno još 1.512 nezaposlenih osoba.

„Naglasila bih da je u odnosu na isti period prošle godine nezaposlenost u Novom Sadu smanjena gotovo 20 odsto, dok je zapošljivost povećana 27 procenata“, kazala je Tatjana Vidović.

Direktorka Regionalne privredne komore Novi Sad Olivera Simović kaže da komora sarađuje sa svim institucijama koje su od značaja za poslovanje i pružanje podrške njihovim privrednicima. O uspešnosti dosadašnjih aktivnih mera govori statistika, koja ukazuje na to da većina poslodavaca, nakon isteka ugovora na odrečeno, odlučuje da radnike zaposli za stalno.

„Poslodavci, kad biraju radnike, gledaju da to bude na duge staze”,  objašnjava načelnica Odeljenja za programe zapošljavanja, preduzetništvo, obrazovanje i obuke Smiljana Radovanović. „Nacionalna služba za zapošljavanje vodi računa o teže zapošljivim kategorijama i poziva i poslodavce i nezaposlene da uzmu učešče u aktivnim merama zapošljavanja. Poslodavce koji su spremni da zaposle teže zapošljive kategorije očekuju subvencije“, rekla je ona.

Načelnica Odeljenja za programe zapošljavanja, preduzetništvo, obrazovanje i obuke dodala je da su programi kreirani tako da odgovaraju teže zapošljivim osobama, onima koji nemaju radnog iskustva, kojima su potrebna praktična znanja, kao i onima koje poslodavac želi da osposobi za konkretne poslove.

„Mi kroz deset javnih poziva pokušavamo da utičemo na usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada i na ljudski kapital, kao i povečanje ljudskih kompetencija“.

Na Sajmu 2.400 slobodnih radnih mesta

Prvi Sajam zapošljavanja u ovoj godini biće održan 9. marta od 10 do 16 časova u holu „Master centra” Novosadskog sajma, Hajduk Veljkova 11, u okviru Sajma obrazovanja „Putokazi”. Reč je 25. sajmu koji organizuju filijala Novi Sad Nacionalne službe za zapošljavanje i Grad Novi Sad. Oko 2.400 slobodnih radnih mesta prijavilo je 70 poslodavaca.

L. Radlovački

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: L. Radlovački