Лакше до посла за тешко запошљиве помоћу веб апликације

Кластер социјалног предузетништва Каспев презентовао нову веб апликацију -Одговорно (Responsible)…

Фото: Представљање апликације за запошљавање социјално угрожених група кластера Каспев Фото: Покрајинска влада

 

 

Нови Сад – Кластер социјалног предузетништва Каспев презентовао нову веб апликацију -Одговорно (Responsible), намењену особама с инвалидитетом које као и друге социјално угрожене групе тешко долазе до посла.

Особе с инвалидитетом као и друге социјално угрожене групе тешко долазе до посла. У Војводини им знатно помаже чињеница да ту ради Кластер социјалног предузетништва Каспев, који броји 80 чланица.Они су у Новом Саду одржали Конференцију на којој су презентовали нову веб апликацију -Одговорно (Responsible).

Заменик покрајинског секретара за привреду и туризам Павле Почуч подсетио је на то да је ова помоћ итекако потребна свим теже запошљивим групама. Секретаријат ће наставити да помаже све видове социјалног предузетништва, рекао је Почуч, нагласивши да је у напорима да се пружи шанса за живот и рад социјално осетљивим групама, улога медија веома значајна.

„Препознат је Кластер социјалног предузетништва, као један од најмлађих кластера који окупља амбициозне младе људе који су својим капацитетом и идејама успешно спроводили пројектне активности на пољу унапређења положаја особа са инвалидитетом. Издвојено је око 1,2 милиона динара намењених подршци овом пројекту, чија је имплементација завршена. Следи његова примена на терену и сигуран сам да ће такав едукативан и послован пројекат бити успешан и имати велик удео и допринос у унапређењу како положаја особа са инвалидитетом, тако и социјалног предузетништва.“

Почуч је истакао да је по задњим извештајима Националне службе за запошљавање, на територији Војводине око 7.000 незапослених особа са инвалидитетом, те да је од тог броја око 1.500 с територије Града Новог Сада. Евидентиран је тренд повећања запошљавања особа с инвалидитетом од три до пет одсто на годишњем нивоу, но ипак постоји простор за побољшање постојећег стања.

Рајна Цвјетићанин, директорка Кластера Каспев, рекла је да се десет година бави социјалним преузетништвом те да очекује да нова апликација донесе подстицај предузетништву у овој области.Иако је тек на почетку рада, апликација је већ изазвала прилично пажње у региону. По речима пројект менаџера из Каспева Синише Тешића, слична организација из Хрватске већ је ступила с њима у контакт, желећи да преузме апликацију и примени је у својој земљи. Како је Тешић објаснио, покретање социјалних предузећа подстиче друштено одговорно понашање и смањује потребе за донацијама. Платформа у томе треба да помогне.

Платформи ће моћи да приступе сва предузећа која имају законску оабвезу запошљавања особа с инвалидитетим и она која разумеју значај друштвене одговорности. Имаће едукативни карактер, односно, представиће моделе запошљавања особа с инвалидитетом. Пословна делатност састојаће се у приказивању пословних услуга чланица Кластера. Међу циљевима коришћења ове апликације је повезивање заинтересованих страна, те се очекује да ће апликација помоћи да се сарадња међу њима побољша.

Ове године Србија би трбало да добије Закон о социјалном предузетништву. Тај пропис требало би да подстакне развој ове области. У Каспеву сматрају да ће увођење социјалног предузетништва у законске оквире и обавезе, представљати велику помоћ социјално угроженим групама, али то што закона још увек нема непремостива препрека за развој ове делатности.

Помоћ долази и од стране надлежних из Покрајинске владе, која припрема конференцију посвећену овој теми. Како се очекује, сви ови потези требало би да подстакну рад и развој у овој области.

Сертификати лече скепсу

Компаније које први пут послују с предузећима које запошљавају особе с инвалидитетом скептичне су према производима и услугама које оне испоручују. Зато Тешић саветује ове компаније да обавзено обезбеде сертификате из ИСО серија од 9.000 до 14.000. То је најбољи пут да се на почетку сарадње прескоче проблеми везани за квалитет испоруке.

Д. Вујошевић

Objavljeno: 06. 03. 2018.

Izvor: www.dnevnik

Autor: D. Vujošević

O tome i na:

– Osobe sa invaliditetom lakše do posla preko aplikacije – www.rtv.rs