Opštinama iz budžeta 10 puta više novca

Pomoć Minitarstva državne uprave i lokalne samouprave.

 

Pomoć Minitarstva državne uprave i lokalne samouprave. Izdvojeno 320 miliona dinara, rok za prijavu 15. mart.

Budžet za lokalne samouprave uvećan je 32 puta u odnosu na prošlu godinu i u ovoj godini iznosi 320 miliona dinara. To svakako nije dovoljno novca, ali cilj je da se opštinama u Srbiji maksimalno pomogne da prođu kroz proces temeljnih reformi koje sprovodimo, ali i da im se s obzirom na tešku finansijsku situaciju pomogne da završe poslove koji unapređuju uslove za život građana, kaže, za „Novosti“, Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave.

On naglašava da će opštine predlagati projekte do 15. marta, a ovaj vid podrške je „skrojen“ upravo po njihovoj meri, odnosno na osnovu informacija koje su dobijene iz čestih razgovora i susreta sa predsednicima opština i gradonačelnicima.

Najveći deo novca iz ovog fonda, 256 miliona dinara, opredeljen je za projekte koji unapređuju kvalitet života i doprinose lokalnom ekonomskom razvoju i zapošljavanju.

– Tu spadaju komunalna infrastruktura, školski, predškolski, kulturni i sportski objekti, kao i zgrade lokalnih institucija, zatim uređenje parkova, pijaca i trgova, rasvete – kaže Ružić. – Podržaćemo i nove projekte, ali i one koji su već započeti, a nedostaju sredstva za njihov završetak. Ovo je posebno bitno, jer najskuplji su oni projekti koji nisu završeni i koji se ne koriste.

Ministar objašnjava da će oko 48 miliona dinara biti usmereno na nabavku neophodnih savremenih tehnologija za uvođenje e-uprave.

– Sve te elektronske usluge koje uvodimo, sve te baze podataka koje umrežavamo, zahtevaju i servere, računare, adekvatan, prilagođen prostor i slično – kaže ministar. – Nekim opštinama ovakva opremanja predstavljaju ne tako male stavke u budžetima i postoji potreba za ovakvom podrškom jer će omogućiti da sve to brže sprovedemo.

Planirano je da se 16 miliona dinara da kao pomoć u organizaciji kulturnih, sportskih, turističkih i drugih manifestacija, zatim na izgradnju adekvatnih prilaza javnim službama i ustanovama osobama sa invaliditetom.

– Izgradnja pristupnih rampi ne košta mnogo, ali mnogo znači, ne samo osobama sa invaliditetom, već i roditeljima sa decom u kolicima, našim starijim sugrađanima – kaže Ružić. – Uprava kakvoj težimo mora biti otvorena i dostupna na svaki način.
Uslovi i procedura
Visina sufinansiranja ne može biti veća od 10 odsto ukupno opredeljenih sredstava za svaku od tri grupe projekata, a moraju se dostaviti sva projektno-tehnička dokumentacija, dozvole i saglasnosti. Po isteku roka komisija će prijave razmotriti i predložiti, ali ministar odlučuje. Zatim će opštine ući u postupak javne nabavke. Sve informacije o ovom konkursu mogu se naći na sajtu resornog ministarstva.

Objavljeno: 04. 03. 2018.

Izvor: www.novosi.rs

Autor: J. Ž. Skenderija