„Misija: Socijalna uključenost“ u Županji

Projekat razmene mladih sa manje mogućnosti.

 

Projekat razmene mladih sa manje mogućnosti.

„Misija: Socijalna uključenost“ je projekat razmene mladih sa manje mogućnosti, uzrasta od 18 do 25 godina, koje realizuju susedne partnerske zemlje: Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija. Projekat je realizovan u sklopu programa „Erasmus+“, a finansiran je iz Evropske komisije posredstvom Agencije za mobilnost i programe Evropske unije. U projektu su učestvovali mladi iz Gradskog društva Crvenog krsta Županja, Udruženja osoba sa posebnim potrebama „Put u život“ Orašje,  Crvenog krsta Sombor, kao i učenici, korinici Dnevnog boravka za omladinu i odrasle osobe sa invaliditetom i nastavnici iz ŠOSO sa domom „Vuk Karadžić“ Sombor. Projekat je obuhvatio 48 učesnika, a aktivnosti su realizovane u odmaralištu GDCK-a Županja, u periodu od 6. do 15. septembra.

Glavni cilj projekta je podsticanje socijalne uključenosti mladih sa manje mogućnosti kroz učenje i razvijanje socijalnih veština, kao i poučavanje mladih sa invaliditetom o njihovim pravima, podsticanje interesa na aktivnije uključivanje u život lokalne zajednice i omogućivanje mladima da steknu veštine relevantne za tržište rada.

Učesnici projekta stekli su i unapredili svoje komunikacijske i socijalne veštine, a kroz nekoliko ciljanih aktivnosti saznali su više o svojim pravima i kako mogu prepoznati kršenje ljudskih prava. Učestvujući u projektu, mladi su predstavili svoju kulturu, i upoznali tuđu, razvijali kreativnost, stekli nova pozanstva i prijateljstva, i na taj način proširili svoju socijalnu mrežu i poboljšali svoje samopouzdanje.

Objavljeno: 22. 09. 2017.

Izvor: SOMBORSKE NOVINE, Sombor – Živeti sa prirodom

O tome i na:

– Za bolje uključivanje u društvo – www.soinfo.org