Građanima sa oštećenim sluhom u Surčinu olakšana dostupnost informacija

U okviru svečanosti „Moja opština – mesto za sve“, pušten je u rad Indukcioni sistem za amplifikaciju govora za građane sa oštećenjem sluha, u realizaciji Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom.

Foto: Dejan Živančević / RAS Srbija Održan je i javni čas znakovnog jezika

 

 

Beograd – U okviru svečanosti „Moja opština – mesto za sve“, pušten je u rad Indukcioni sistem za amplifikaciju govora za građane sa oštećenjem sluha, u realizaciji Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom. Time se opština Surčin svrstala među prve opštine u gradu koja je unapredila pristupačnost za ovu grupu osoba sa invaliditetom.

Nakon puštanja u rad Indukcionog sistema za amplifikaciju govora za građane sa oštećenjem sluha, u kabinetu predsednika Opštine je održan je stručni skup na kome je predstavljena i promovisana indukciona petlja i obrazovni modul o korišćenju asistivnih tehnologija u ustanovama koje imaju potrebu za postavljanjem indukcione petlje. Petlja pomaže da svi koji imaju slušni aparat primaju jasniju zvučnu informaciju. Tako mogu sami da komuniciraju sa službenicima i ne moraju da vode nikoga sa sobom.

– Obezbedili smo pristupačnost zgrade opštine Surčin za osobe sa oštećenjem sluha montiranjem amplifikatora govornog signala, odnosno indukcione petlje. Građani koji imaju slušni aparat novije generacije odmah prepoznaju indukcionu petlju i ne moraju da pokreću nikakve prekidače i preklopnike, a građanima koji imaju slušne aparate starije generacije, ova nalepnica sugeriše da je u blizini indukciona petlja, oni onda prebace preklopnik i tada mogu da dobro čuju službenika – rekao je Goran Šehović, koordinator programa „Naše ruke – naša reč“ i predsednik Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom.

Pored stručnog skupa, održan je i prvi javni čas znakovnog jezika „Moje ruke govore“, čiji je cilj da na zanimljiv i neobičan način što širem auditorijumu predstavi znakovni jezik.

Objavljeno: 04.10.2017.

Izvor: www.blic.rs

Autor: M. M.