Način finansiranja onemogućava normalno funkcionisanje

Mirjana Smiljanić je majka dečaka koji ima Daunov sindrom. Ona ga svaki dan odvodi u dnevni boravak, gde se uz pomoć stručnjaka nekoliko sati odvijaju razne aktivnosti s takvom decom.

Mirjana Smiljanić je majka dečaka koji ima Daunov sindrom. Ona ga svaki dan odvodi u dnevni boravak, gde se uz pomoć stručnjaka nekoliko sati odvijaju razne aktivnosti s takvom decom. Majka kao pratilac ima pravo na besplatnu kartu u gradskom prevozu, ali samo kada je bolesno dete s njom. To je problem s kojim se svakodnevno suočava ne samo ta majka nego i drugi pratioci bez čije pomoći mnoge osobe s invaliditetom ne mogu da se kreću.

Pratioci, naime, ne prisustvuju aktivnostima koje stručnjaci obavljaju s obolelim osobama i odlaze kući, da bi se nakon nekoliko sati vratili po osobu kojoj pomažu. Tom prilikom moraju da kupe kartu. Radi rešavanja tog, ali i drugih gorućih problema, reprezentativna udruženja osoba s invaliditetom grada Novog Sada zatražila su  podršku gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

– Smatramo da karta mora da važi za partioca i kada osoba s invaliditetom nije s njim u vozilu jer ona jeste izdata na osnovu potrebne lekarske dokumentacije – rekla je  novinarima članica Koordinacionog odbora osoba s invalidititeom grada Novog Sada Ljiljana Koković.Ona je na konferenciji za štampu, koja je održana u Gradskom odboru Socijaldemokratske partije Srbije, kao jedno od rešenje predložila da se karta za pratioce koristi uz rešenje za ličnog pratioca, ili lični dokument na osnovu kojeg se može utvrditi da se radi o bliskom srodniku osobe s invaliditetom.

Postoje problemi i s finansiranjem reprezentativnih udruženja koja okupljaju osobe s invaliditetom u Novom Sadu. Ta udruženja se, kako je navela Ljiljana Koković, finansiraju iz budžeta grada na osnovu projekata. Konkurs za dodelu novca za projekte ove godine je bio raspisan krajem februara, a rezultati su bili objavljeni 29. aprila na veb-stranici Grada Novog Sada.

– Postojeći način finansiranja programskih aktivnosti doveo je do toga da udruženja, iza kojih stoji višedecenijski rad, ne dobiju novac više od šest meseci, što u potpunosti onemogućava njihovo normalno funkcionisanje – istakla je Ljiljana Koković.U cilju prevazilaženja tog problema predloženo je da gradonačelnik Vučević da preporuku da se reprezentativnim udruženjima osoba s invaliditetom odmah uplati novac za programske aktivnosti za prvi kvartal ove godine i da se finansiranje i sledeće godine nastavi po istom modelu da bi bilo redovno i bez čekanja.

Na mesečnom nivou novac za programske aktivnosti devet reprezentativnih udruženja u gradu iznosi oko milion i po dinara. Ta udruženja traže veću podršku od Grada i kada je reč o projektima koji se odnose na rehabilitaciju i banjskog lečenja osoba s invaliditetom.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: E. Marjanov