Samostalan život u novom domu

Useljeno šestoro štićenika Ustanove za odrasle i starije „Gvozden Jovančićević“. Petrovac na Mlavi – Posle uspešnog uspostavljanja usluge „Stanovanje uz podršku“ u Velikom Gradištu i Petrovac na Mlavi dobio je nove sugrađane pošto je šestoro štićenika Ustanove za odrasle i starije „Gvozden Jovančićević“ Veliki Popovac, useljeno u kuću u ulici Prvog maja 67 gde će, uz podršku asistenata, živeti samostalno i biti aktivno uključeni u zajednicu.

Useljeno šestoro štićenika Ustanove za odrasle i starije „Gvozden Jovančićević“.

Petrovac na Mlavi – Posle uspešnog uspostavljanja usluge „Stanovanje uz podršku“ u Velikom Gradištu i Petrovac na Mlavi dobio je nove sugrađane pošto je šestoro štićenika Ustanove za odrasle i starije „Gvozden Jovančićević“ Veliki Popovac, useljeno u kuću u ulici Prvog maja 67 gde će, uz podršku asistenata, živeti samostalno i biti aktivno uključeni u zajednicu.

Dragan Jevremović, direktor Ustanove za odrasle i starije „Gvozden Jovančićević“, govoreći o korisnicima koji su započeli samostalan život u Velikom Gradištu, kaže da su se korisnici izuzetno dobro snašli, da imaju podršku svih opštinskih struktura i građanstva i da su po prvi put uspeli da se zaposle i zarađuju za život.

Novih šest korisnika preselilo se u kuću u Petrovcu na Mlavi gde započinju novi životni put.Oni će po prvi put biti u mogućnosti da kreiraju način i kvalitet svog života uz podršku asistenata ali je veoma važno da imaju podršku i komšija, i građana Petrovca, i svih službi. Time će ojačati svoje samopouzdanje kako bi nastavili uspešan život van institucije. -Mi koji smo radili na ovom projektu verujemo da će to biti uspešno iz više razloga, a prvenstveno zato što smo u trajanju od godinu dana sa svim našim stručnim kapacitetima radili na ovladavanju životnih veština korisnika i na jačanju njihovih kapaciteta samostalnosti kako bi se uključili u otvoreno društvo”, istakao je Jevremović.

Inače, ovo je drugi od tri objekta za „Stanovanje uz podršku“, obuhvaćenih projektom „Započnimo život“ (“Getting a life”). Projekat je finansiran od strane Evropske unije, a sprovode ga Ustanova Veliki Popovac i češka NVO „Čovek u nevolji“ (“People in need”), u okviru projekta „Otvoreni zagrljaj“ koji podržavaju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. -Otvaranje ove kuće je zaista veliki uspeh ali bi trebalo da imamo na umu da je ovo samo početak procesa i da u Ustanovi u Velikom Popovcu postoji još 260 korisnika koji nisu direktno uključeni u ovaj projekat ali imaju isto pravo na život u zajednici“, napomenula je Alžbeta Stropnjicka, menadžer projekta i predstavnik češke organizacije „Čovek u nevolji“.

Presecanjem vrpce predsednik opštine Petrovac na Mlavi, Radiša Dragojević, simbolično je otvorio vrata kuće za nove sugrađane.

Ovom događaju prisustvovala je i Nena Darmanović, ispred ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koja je takođe i predsednik Upravnog odbora Ustanove u Velikom Popovcu. Ona se ovom prilikom zahvalila svima koji su doprineli da se ovaj projekat uspešno realizuje, a korisnicima je poželela puno sreće i uspeha u samostalnom životu.

Treći objekta za „Stanovanje uz podršku“ trebalo bi da bude otvoren 5. maja u Velikom Popovcu, kada će se u kuću za samostalan život useliti još osmoro novih korisnika Ustanove, najavio je Dragan Jevremović.

Izvor: www.danas.rs

Autor: Z. V.