Mali: Od septembra 50 personalnih asistenata za osobe sa invaliditetom

Grad Beograd će obezbediti usluge 50 personalnih asistenata za osobe sa invaliditetom, kako bi se poboljšao kvalitet njihovog života, a ta usluga će biti pružana od septembra ove godine, rekao je danas gradonačelnik Siniša Mali.

Grad Beograd će obezbediti usluge 50 personalnih asistenata za osobe sa invaliditetom, kako bi se poboljšao kvalitet njihovog života, a ta usluga će biti pružana od septembra ove godine, rekao je danas gradonačelnik Siniša Mali.

On se prethodno sastao sa predstavnicima 15 udruženja koja se bave pitanjima osoba sa invaliditetom, a koja su podnela inicijativu za vraćanje usluge personalne asistencije u Odluku o pravima i uslugama socijalne zaštite i finansiranje usluge personalne asistencije osobama sa invaliditetom sredstvima Grada namenjenih finansiranju socijalne zaštite.

– Danas se obeležava Evropski dan samostalnog života osoba sa invaliditetom i ovo je odlična prilika da se ukaže na potrebu rešavanja problema osoba sa invaliditetom, kao i da se unapredi njihov položaj u društvu – rekao je Mali novinarima.

Prema njegovim rečima, trenutno u budžetu ima sredstava za 50 personalnih asistenata, a nadležni će pokušati da se taj broj poveća.

Mali je rekao i da će, prvi put na sistemski način, Grad u junu raspisati javni konkurs za 50 personalnih asistenata, a usluga će biti pružena od septembra na 12 meseci.

Gradonačelnik je podsetio da je prošle godine obezbeđena usluga ličnog pratioca za decu i učenike, pa sada 184 mališana na teritoriji Grada ima ličnog pratioca.

Govoreći o ličnim pratiocima, Mali je napomenuo da je prvobitno bilo predviđeno da ih bude 44, ali je rebalansom budžeta obezbeđeno da još 140 dece dobija tu uslugu.

– Želimo da osobama sa invaliditetom poboljšamo kvalitet života i da osmišljenom socijalnom politikom kontinuirano unapređujemo njihov položaj – naveo je Mali i pozvao osobe sa invaliditetom da nadležnima ukažu na probleme sa kojima se susreću.

Predsednica Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Gordana Rajkov rekla je da je 15 organizacija koje se bave pitanjima osoba sa invaliditetom predalo inicijativu da se usluga personalnih asistenata uvede u sistem socijalne zaštite u Beogradu.

– Za nas je veoma prijatna vest da će Skupština grada obezbediti sredstva i da će biti raspisan konkurs za personalne asistene jer je Beograd bio jedan od retkih gradova u Srbiji bez te usluge – navela je Rajkov.

Osobe sa invaliditetom, kako je naglasila, ne moraju da budu teret za društvo, već investicija s obzirom da mogu doprineti razvoju cele zajednice.

Rajkov je navela da je uobičajeno da personalni asistenti budu osam sati sa osobama sa invaliditetom, i da im pomažu u različitim aktivnostima poput lične higijene, ustajanja, pomoći na poslu, odlasku u školu…

Sekretarijat za socijalnu zaštitu je u finansijskom planu za ovu godinu, predvideo sredstva za finansiranje usluge personalne asistencijeu iznosu od 24 miliona dinara. Predviđeno je da honorar za personalnog asistenta bude isti kao i za ličnog pratioca, što je 17.000 dinara po osobi.

Usluge personalnog asistenta

Personalna asistencija je usluga podrške za samostalan život osobama sa invaliditetom kako bi se njegove mogućnosti za zadovoljenje osnovnih potreba izjednačile sa mogućnostima ostalih članova društva, da bi se poboljšao kvalitet života i da bi korisnici te usluge mogli da vode aktivan i samostalan život.

Usluga personalnog asistenta je namenjena punoletnim osobama sa invaliditetom sa prvim i drugim stepenom podrške, koja ostvaruju uvećani dodatak za tuđu negu i pomoć, mogu samostalno da donose odluke, radno su angažovani ili aktivno uključena u rad različitih udruženja građana, sportskih društava, političkih partija…, odnosno u redovni ili individualni obrazovni program.

Izvor: www.blic.rs

Autor: D. Milenković

www.telegraf.rs/vesti/beograd/1553826-od-septembra-50-personalnih-asistenata-za-osobe-sa-invaliditetom

www.beograd.rs/cms/view.php?id=1668498