СТАНОВИ ЗА ДОСТОЈАНСТВЕН ЖИВОТ: Шест породица из осетљивих друштвених група у Кули добило кључеве

Шест породица у општини Кула добило је ових дана кључеве станова и кућа, у којима ће моћи да живе на достојанствен начин

фото Ј. Тома

ШЕСТ породица у општини Кула добило је ових дана кључеве станова и кућа, у којима ће моћи да живе на достојанствен начин.

Реч је о људима из осетљивих друштвених група, који се збрињавају кроз пројекат „Активни инклузивни сервис Кула“, чији је носилац локална самоуправа у партнерству са Центром за социјални рад и Удружењем за помоћ МНРО „Плава птица“.

  Пројекат је део програма „Подршка ЕУ социјалном становању и активној инклузији“, који спроводи Делегација ЕУ у Србији, у сарадњи са Канцеларијом Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

– Од ЕУ смо за спровођење овог пројекта добили 365.700 евра, а наше учешће је 56.119 евра. Нови дом је добило првих 6 од предвиђених 16 породица, а остале би требало да буду усељене до маја. Десет кућа или станова, предвиђених за то, одраније је било у општинском власништу, али се нису користили, попут два стана, додељена у овом првом кругу, у Блоку Ламеле у Кули, која су била празна 20 година – изнео је председник Општине Дамјан Миљанић.

Четири стамбена објекта су купљена, а у току је процедура да се обезбеде још два. Све куће и станови се будућим корисницима предају потпуно адаптирани и опремљени намештајем и техником. Кров над главом обезбеђује се за вишечлане социјално угрожене породице, жене жртве насиља са децом, припаднике ромске популације, особе са инвалидитетом и младе који напуштају хранитеље или специјалне установе.

  – Њима се не додељују само уређени простори, него и ментори који ће пратити њихово функционисање и подучавати их одговорном становању и располагању имовином, јер је пракса показала да социјално рањиве породице, кад им се обезбеди смештај, често запуштају добијене станове и праве велике дугове за комуналије – навео је Миљанић.

  Он је истакао да ће тим породицама бити пружена подршка и у образовању и економском оснаживању.

 – Биће им донирани алати и опрема за покретање сопственог посла, а послодавци ће бити стимулисани да их обуче или запосле – рекао је Миљанић.

ИСЕЉЕЊЕ КАД СЕ ОСАМОСТАЛЕ

 Од 16 кућа и станова 14 ће бити додељено у Кули, а по једна кућа у Црвенки и Сивцу. План је да корисници после 3-4 године, кад се осамостале, напусте добијене стамбене просторе и уступе их новим групама из зоне социјалне потребе.

Оbjavljeno: 4. 3. 2023.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Z. Rajić