Економско оснаживање за особе с инвалидитетом уз посао по мери

Форум младих са инвалидитетом представио је услуге које ће бити доступне послодавцима и особама са инвалидитетом у Новом Саду и још пет градова Србије…

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

НОВИ САД: Пројекат „Посао по мери: Економско оснаживање особа са инвалидитетом”, у оквиру којег је било речи о изазовима са којима се сусрећу и активностима које ће бити реализоване, представљен је 1. јануара у Културној станици „Свилара”.

Форум младих са инвалидитетом представио је услуге које ће бити доступне послодавцима и особама са инвалидитетом у Новом Саду и још пет градова Србије, а потенцијални кандидати на порталу www.zaposljavanje.fmi.rs могу да направе профиле и конкуришу за слободна радна места. Послодавци ће на тај начин директно са платформе моћи да бирају кандидате.

– Свакако јесте значајна чињеница да морамо много више да популаризујемо ту причу, да особе са инвалидитетом имају апсолутно своје место у друштву и не треба да буду искључиво корисници социјалне помоћи, јер то није добро ни за њих, ни за друштво – истакао је покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић. – Ако имамо у виду податак да у Србији живи око десет одсто особа са инвалидитетом, то је знатан број, па и радни потенцијал. Покрајински секретаријат за привреду и туризам у сваком конкурсу даје предност запошљавању особа с инвалидитетом, а привредним субјектима смо за то дали више од сто милиона. Овај пројекат постаће део нашег пројекта преквалификације и доквалификације особа са инвалидитетом у IТ сектору.

Извршна директорка Форума младих с инвалидитетом Јована Кривокућа Миловановић појаснила је да ће у оквиру четворогодишњег пројекта бити организоване различите врсте обука, преквалификација и радне праксе, каријерно вођење и саветовање, информисање у вези са запошљавањем и слично. У Новом Саду, Београду, Зрењанину, Ваљеву, Суботици и Нишу постојаће простори у којима ће особе са инвалидитетом сваког дана у сваком тренутку моћи да се обрате и користе различите услуге, а подршка у виду тренинга и консултација биће пружена и послодавцима.

Нови Сад кроз програме и средства која издваја изузетно доприноси унапређењу положаја особа са инвалидитетом и њиховој равноправности, поручила је начелница Градске управе за социјалну и дечју заштиту Лидија Томаш, додавши да је само у овој години 55 младих укључено у пројекат радно-терапијског ангажовања, који спроводи ШОСО „Милан Петровић“. Крајем прошле године, како је навела, донета је и посебна скупштинска одлука о приступачности физичких, комуникационих и других сличних баријера, што омогућава и брже деловање заједнице.

Б. Павковић

Objavljeno: 2. 3. 2023.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: B. Pavković