Иницијатива удружења МНРО, потписима до дневног боравка

Објекат Месне заједнице Братство биће претворен у дневни боравак ментално недовољно развијених особа, један је од закључака са седнице Скупштине општине Бачка Паланка.

Фото: Т. Пачић

БАЧКА ПАЛАНКА: Објекат Месне заједнице Братство биће претворен у дневни боравак ментално недовољно развијених особа, један је од закључака са седнице Скупштине општине Бачка Паланка.

Реч је о објекту на адреси Улица 20. октобра 64 који је потребно реконструисати и прилагодити новој намени.

Ово је одговор Скупштине општине, којом је председавао Милан Чавић, на Народну иницијативу поднету од удружења МНРО Бачка Паланка. Донета је Одлука о привођењу намени објекта за потребе Дневног боравка ментално недовољно развијених особа, као и сагласност да се образује радна група која ће пратити реализуацију. 

Удружење МНРО Бачка Паланка је пре неколико месеци поднело народну иницијативу за изградњу Дневног боравка коју је потписало преко 7.000 грађана. Како је на седници казала Јарослава Молнарова испред удружења, циљ иницијативе је био и да се грађани упознају са њиховим проблемом и захтевом за изградњу Дневног боравка. Она се захвалила свим потписницима и истакла да овај проблем траје две деценије, те да 90 посто деце након завршеног основног и средњег образовања нису способна за рад, те остају код куће са родитељима који се брину о њима. Најчешће су то самохрани родитељи, тј. самохране мајке који морају да дају отказ како би се бринуле о детету. Стога многе породице живе од социјалне помоћи, а неке немају услова ни за то, те су се многи и преселили у друге градове где постоји дневни боравак.

Председник Скупштине општине Бачка Паланка Милан Чавић, додао је да ће се сви надлежи потрудити да Дневни боравак што пре буде изграђен и отворен. Иначе, један део постојећег објекта у Улици 20. октобра би требао да буде реконструисан и адаптиран, а други део срушен и затим израђен потпуно нови део.

Т. Пачић

Objavljeno: 9. 7. 2022.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: T. Pačić