Министарство за социјална питања обнавља објекат Удружења „Бисер“

Како је приликом недавне посете Србобрану најавио ресорни министар Зоран Ђорђевић, Министарство за рад, запошљавање борачка и социјална питања финансираће реконструкцију објекта у којем ради дневни боравак за кориснике услуга Удружења за помоћ недовољно ментално развијеним особама „Бисер”.

Србобран: Како је приликом недавне посете Србобрану најавио ресорни министар Зоран Ђорђевић, Министарство за рад, запошљавање борачка и социјална питања финансираће реконструкцију објекта у којем ради дневни боравак за кориснике услуга Удружења за помоћ недовољно ментално развијеним особама „Бисер”.

Министар Ђорђевић и председник општине Србобран Радивој Парошки посетили су Удружење „Бисер”, где су се срели са корисницима услуга дневног боравка овог удружења које је једно од ретких које има лиценцу за пружање ове услуге. Домаћин ове посете била је председница „Бисера” Славка Попић.

– Видели смо да општина доста активно води бригу о особама са инвалидитетом и да има веома развијене услуге, а оно што је нама најбитније је да су те услуге лиценциране. Ту је свакако испред свих Удружење „Бисер”. Са општином смо договорили да аплицирају за средства и да се у  административном делу општине где грађани обављају одређене послове, постави лифт за особе са инвалидитетом. Оно што је битно за Удружење Бисер и општину је свакако да смо се договорили да у финансирамо реконструкцију објекта дневног боравка. Износ је око два милиона динара и очекујем да ће обновљени објекат бити усељен до краја године – рекао је министар Зоран Ђорђевић.

У име чланова удружења, корисника услуга дневног боравка Славка Попић се захвалила министру и председнику општине што су издвојили време за посету и да виде шта „Бисер” ради.

– Захваљујући општини ми смо успели да лиценцирамо ову услугу и то је сада општинска услуга дневног боравка, раног третмана и личних пратилаца. Имамо укупно 20 корисника дневног боравка, 16 личних пратилаца и имамо преко 60 деце укључене у ране третмане. Ми смо једна од три општине у Војводини која има лиценциране услуге, а да то није установа него удружење. Покренули смо и социјално предузетништво које укључује наше радно способне кориснике у виду радне терапије и производње органског поврћа у пластенику – истакла је Славка Попић.

Радивој Парошки је подсетио да Србобран као мала општина има снаге да се, уз подршку министарства ухвати у коштац са проблематиком социјалне заштите.

– Општина доста издваја из буџета, неких 60 милиона динара, за социјалну и дечију заштиту и око 26 милиона за здравствену заштиту, што је за општину од 16.000 становника изузетно добро. Ово што је министар Ђорђевић најавио јесте заиста велика помоћ – закључио је Парошки.

В. Х.

Objavljeno: 01. 07. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: V. H.