Radojičić: Grad će pomoći gluvim i nagluvim osobama

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ugostio je u Starom dvoru predstavnike Gradske organizacije gluvih osoba „Beograd“ i tumače znakovnog jezika.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ugostio je u Starom dvoru predstavnike Gradske organizacije gluvih osoba „Beograd“ i tumače znakovnog jezika.

Gosti su tom prilikom istakli da im je ovo prvi prijem kod gradonačelnika od početka njihovog rada, a tema sastanka bila je poboljšanje uslova za svakodnevnu komunikaciju gluvih i nagluvih osoba, posebno kada je reč o njihovoj poseti zdravstvenim ustanovama i javnim institucijama, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Gradonačelnik Beograda izjavio je da želi da podrži osobe sa ovom vrstom invaliditeta i da će u narednom periodu razmotriti na koji način bi Grad Beograd mogao da im pomogne, tako da na svakoj gradskoj opštini ove osobe osete olakšanje.

„Naš susret je važan jer želim da podržim inicijative i aktivnosti predstavnika udruženja gluvih i nagluvih osoba. Kao lekar susretao sam se sa pacijentima koji imaju ovu vrstu invaliditeta i znam koliko je važno da zdravstveni radnici, institucije i društvo u celini daju prostora ovoj značajnoj temi. Svima nam je u interesu da ostvarimo kvalitetnu komunikaciju sa našim sugrađanima i da naučimo kako da im se obraćamo, a da nas oni razumeju“, istakao je gradonačelnik.

Na teritoriji grada Beograda postoji od 5.000 do 10.000 gluvih i nagluvih osoba, što nije mali broj ako se uzme u obzir da postoji samo jedan Servis za tumačenje znakovnog jezika u kojem rade tri tumača, dva koja su dostupna na terenu i jedan koji je u kol-centru.

Potpredsednik Gradske organizacije gluvih osoba „Beograd“ Mihajlo Gordić, koji je i sam gluva osoba, zahvalio je Opštini Vračar koja je zaposlila jednog tumača za znakovni jezik.

„Predsednik opštine Vračar dr Milan Nedeljković uočio je da je to dobar primer za celu Srbiju i da je zbog toga Vračar i dobio nagradu za ravnopravnost i otklanjanje diskriminacije“, zaključio je Gordić, koji je izrazio nadu da će i druge opštine slediti ovaj dobar primer.

Zato bi bilo dobro, istakli su sagovornici gradonačelnika, da se u Beogradu zaposli veći broj tumača u Centru za prevođenje znakovnog jezika, kako bi bili dostupni 24 časa dnevno za sve gluve i nagluve osobe kojima je potrebna pomoć pri komunikaciji kao što je to, na primer, prilikom posete zdravstvenim ustanovama i opštinama.

Oni su istakli da se problem upravo javlja kada se gluve i nagluve osobe obrate Hitnoj pomoći ili Domu zdravlja posle osam sati uveče, jer tada ovi tumači ne mogu da im pruže uslugu, s obzirom na to da ih je u ovom servisu samo troje i rade do osam časova uveče.

U zdravstvenim ustanovama je gluvim i nagluvim osobama teško da ostvare željenu kominkaciju bez tumača, pa su njihovi predstavnici sigurni da bi edukacija medicinskog osoblja u Hitnoj pomoći i domovima zdravlja bila izuzetno korisna.

Prvi čovek Beograda i predstavnici Gradske organizacije gluvih osoba „Beograd“ dogovorili su se da se u narednom periodu još jednom sastanu kako bi razgovarali o narednim koracima u cilju rešavanja ovog problema.

Gosti gradonačelnika u Starom dvoru, pored potpredsednika Gradske organizacije gluvih osoba „Beograd“ (GOGB) Mihajla Gordića, bili su i Ivana Bućko, predsednica Evropskog foruma tumača za znakovni jezike (EEFSLI), potpredsednik tumača srpskog znakovnog jezika (ATSZJ) Marija Marković i tumač za znakovni jezik Vera Jovanović.

Objavljeno: 13. 03. 2019.

Izvor: www.rts.rs

Izvor: TANJUG