Резултати Наградног ликовног конкурса за особе са инвалидитетом

Хуманитарна организација за регионалну подршку особама са инвалидитетом „Србија великог срца“ је у децембру расписала Новогодишњи наградни ликовни конкурс за особе са инвалидитетом са подручја бивше Југославије, а на тему „Мој свет“.

Наградни ликовни конкурс за особе са инвалидитетом са подручја бивше Југославије

Хуманитарна организација за регионалну подршку особама са инвалидитетом „Србија великог срца“ је у децембру расписала Новогодишњи наградни ликовни конкурс за особе са инвалидитетом са подручја бивше Југославије, а на тему „Мој свет“.

Аутори су могли одабрати било коју технику и формат, а на Конкурс је стигло преко 40 радова из региона.

Циљ овог Конкурса је првенствено био промовисање особа са инвалидитетом и њихових уметничких афинитета и вештина, јачање међудржавне сарадње на којој „Србија великог срца“ инсистира, као и сарадње удружења и институција у региону као јединог начина да се комплексна и бројна питања подршке и права особа са инвалидитетом успешно решавају заједничким напорима.

У суботу, 09. марта 2019. жири је оцењивао радове и прогласио победнике у сада већ познатом кафићу „Звуци срца“ у Београду. Критеријуми који су узети у обзир били су облик и степен инвалидитета аутора, узраст и уметнички израз.

Чланови жирија били су:

Филип (тулип) Николић, Мастер примењеног вајарства

Љиљана Достанић, логопед

Горан Ројевић, председник Хуманитарне организације „Дечије срце“ и

Јелена Марковић, председница Хуманитарне организације за регионалну подршку особама са инвалидитетом „Србија великог срца“

Победници Конкурса су:

1. место          Дора Јадроња, Ријека, Хрватска

                        Јелена Вушковић, Даниловград, Црна Гора

2. место          Марко Поповић, Даниловград, Црна Гора

                        Лена Баљак, Сомбор, Србија

                        Виолета Маликановић, Милићи, Република Српска

                        Синиша Вуцеља, Приједор, Босна и Херцеговина

3. место          Јелена Грбић, Забрдица (Ваљево), Србија

                        Милена Гардиновић, Пожаревац, Србија

Специјалну награду жирија освојила је Јелена Јаконић, Кикинда, Србија.

Аутори радова који су послати имају дијагнозе церебралне парализе, менталне ретардације, Дауновог синдрома, аутизма, слабовидости…

Отварање изложбе свих радова биће почетком маја у Београду и тада ће Хуманитарна организација „Србија великог срца“ уручити награде најуспешнијим ауторима и похвалнице свим ауторима, удружењима, школама и институцијама из свих држава које су на Конкурсу учествовале. Прва награда је одмор за целу породицу особе са инвалидитетом у оквиру програма „Изнајмљивачи великог срца“ коју наша Хуманитарна организација спроводи, а друга и трећа програм подршке развоју ликовног изражавања у складу са узрастом, врстом инвалидитета и техником коју аутори користе.

Након изложбе у Београду, планиране су изложбе и у осtалим градовима и државама из окружења у сарадњи са удружењима, центрима културе и осталим институцијама укљученим у програм подршке деци и одраслим особама са инвалидитетом.

Крајем марта, у сарадњи са Удружењем „Fashion“ и Маријом Милошевић, великим хуманистом, биће организована модна ревија здраворазвојне деце која ће носити мајице са мотивима ликовних радова са овог Конкурса.

Уверени да границе не постоје када је човекољубље у питању и поносни на овакву сарадњу у читавом региону, „Србија великог срца“ ће Конкурс расписивати сваке године, као и остале видове подршке ОСИ попут набавке бесплатних детектора епилептичних напада за децу и младе са аутизмом којима још увек није одређена адекватна терапија, комуникатора за невербалне, терапеутски дресираних паса и едукације родитеља деце са инвалидитетом.

Значај нашег рада видимо и у подршци породици да опстане као целина упркос бројним тешкоћама са којима је суочена због неге члана са инвалидитетом, малигним или ретким болестима; афирмацији Србије као хуманог и отвореног друштва са изузетним ресурсима за одмор тих породица; подизању нивоа свести и савести у друштву и омогућавању истинске социјалне инклузије, као и доприносу повећања броја радно способних и самосталних одраслих особа са инвалидитетом.

Јелена Марковић, председница Хуманитарне организације „Србија великог срца“и добитница Плакете за подвиг године „Вечерњих новости“ и регионалне Плакете „Капетан Миша Анастасијевић“ за хуманитарни рад

Izvor: Jelena Marković (srbijavelikogsrca@gmail.com)