Čačak: Sa kakvim se problemima suočavaju osobe sa invaliditetom

Kancelarija za mlade Čačak u saradnji sa Udruženjem studenata sa hendikepom realizovala je projekat „Jedan dan u mojim cipelama”.

Kancelarija za mlade Čačak u saradnji sa Udruženjem studenata sa hendikepom realizovala je projekat „Jedan dan u mojim cipelama”.

U okviru projekta, mladi Čačani postavili su se na kratko u svakodnevne situacije slepih, gluvih i osoba u invalidskim kolicima.

„Novo iskustvo je videti kako je ljudima sa hendikepom koji se susreću sa raznim problemima svaki dan, a javno mnjenje nema tolerancije prema njima, zato što ne znaju u kakvim problemima se oni nalaze”, smatra student Nikola Milić.

Desetak aktivista čačanske Kancelarije za mlade iskusilo je kako njihovi vršnjaci sa invaliditetom odlaze u školu uz tuđu pomoć, ali i koliko je zahtevno igrati društvene igre vezanih očiju.

„Veoma je teško. U svakom trenutku sam morala da pitam šta sam dobila kada sam bacila kockice. Niko nije imao potrebu da me obavesti šta se dešava i izuzetno sam se loše osetila – kao da sam isključena”, poručuje srednjoškolka Jovana Jevremović.

Tokom ovog projekta nastao je i film koji prikazuje očekivanja i strahove
osoba sa invaliditetom, kao i iskustva nakon snimanja.

„Susreli smo se sa puno neočekivanih situacija, sa puno podrške kod mladog stanovništva, puno želje za radom i za razumevanjem osoba sa bilo kojom vrstom hendikepa”, navodi aktivistkinja Kancelarije za mlade Ivona Milić.

Studenti ističu da se njihov pogled na svet mladih sa invaliditetom znatno promenio nakon projekta. Oni se nadaju da će ovaj film podstaknuti gledaoce da u potpunosti razumeju i prihvate osobe sa hendikepom, jer i oni zaslužuju istu šansu za život.

Više o tome na:

Čačak: Sa kakvim se problemima suočavaju osobe sa invaliditetom – www.rts.rs