Mladi i stari – pravi drugari

Uspešna međugeneracijska saradnja učenika osnovnih škola i najstarijih sugrađana na Novom Beogradu. Mladi su imali priliku da nauče od starijih da treba biti strpljiv i uporan i zašto je važno dobro učiti.

 

 

Uspešna međugeneracijska saradnja učenika osnovnih škola i najstarijih sugrađana na Novom Beogradu. Mladi su imali priliku da nauče od starijih da treba biti strpljiv i uporan i zašto je važno dobro učiti.

Izložbom radova i programom osmišljenim zajedničkim snagama i kreativnošću mladih u sradanji sa iskustvom najstarijih sugrađana na javnom času, zaokružen je projekat „Podrška socijalnom uključivanju starijih Novobeograđana“. Tokom prethodnih 30 radionica pod nazivom „Susretanje generacija“ koje su pohađali penzioneri, mlade osobe sa invaliditetom i učenici Osnovne škole „Laza Kostić“, među generacijama su razmenjeni znanje, veštine i uskustvo.

– Vrlo brzo, kroz zajedničke zadatke, odnosno pravljenje ukrasnih predmeta i kroz razgovore, barijere su prevaziđene i njihovi odnosi su bili veoma srdačni. To smo zapravo i želeli, da se stvara međusobni odnos koji će doprineti inače poprilično ukorenjenom jazu među generacijama – objašnjava Nadežda Satarić iz Udruženja „Amiti – snaga prijateljstva“, koja je u saradnji sa Centrom za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“ i Osnovnom školom „Laza Kostić“ nosilac ovog programa.

Mladi su imali priliku da nauče od starijih da treba biti strpljiv i uporan i zašto je važno dobro učiti – biti dobar đak, i kako će im to otvarati veće šanse i mogućnosti za razne stvari, kada budu odrasli ljudi. Mališani su se upoznali i sa dečijim igrama od pre 60-70 godina, saznali da tada nije bilo lopti, već su deca pravila krpenjače, a konopac za preskakanje od loze…

– Mogla su i da nauče zašto je važno praviti nedeljne porodične ručkove, gde će zajedno ručati roditelji, deca i drugi članovi porodice, zašto je važno jesti čorbastu i kuvanu, a ne samo brzu hranu. Stariji su imali prilike da se upoznaju sa tim koje su omiljene igre današnje dece, koje se danas društvene igre igraju, kako se stavljaju „emotikoni“ u telefonske poruke – objašanjava Nadežda Satarić.

Kroz projekat, pružene su i informativne i savetodavne usluge iz oblasti socijalne, zdravstvene i porodično-pravne zaštite starijima sa Novog Beograda i njihovim neformalnim negovateljima. Informacije i savete dobilo je 88 Novobeograđana, koji su pomoć ranije tražili u „Amiti“ kancelarijama ili u prostorijama Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom.

Objavljeno: 03. 10. 2018.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: K. M.