Problemi osoba sa invaliditetom u Vrbasu

Usluge stomatologa osobe sa invaliditetom u Vrbasu plaćaju privatnicima iz svog džepa, jer nemaju pristup zubnoj ambulanti Doma zdravlja.

 

 

Usluge stomatologa osobe sa invaliditetom u Vrbasu plaćaju privatnicima iz svog džepa, jer nemaju pristup zubnoj ambulanti Doma zdravlja. Jedino rešenje je izgradnja lifta, za koji ta medicinska ustanova nema novca.

Četrdesetpetogodišnji Dragan Janković jedan je od oko dve stotine meštana opštine Vrbas koji zbog invaliditeta, potpunog ili delimičnog problema u kretanju, ne mogu da koriste usluge zubarske ordinacije u Domu zdravlja, jer je ordinacija smeštena na spratu i nema lift.

Nakon rampe na ulazu i adekvatnog pristupa, ovakve pacijente dočekuje dvadeset stepenika kao nepremostiva prepreka zbog čega oni odlaze privatnom stomatologu. Društvo invalida Vrbasa zatražilo je od nadležne Filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Novom Sadu refundaciju troškova.

„Da nam se omogući da idemo u privatnu praksu o teretu RFZO s’ obzirom da imamo pravo na to. Odgovor koji smo dobili je da zakonski nije izvodljiva ta varijanta i sada tražimo rešenje bilo kog tipa“, kaže Dragan Janković iz Vrbasa.

Predlog za premeštanje stomatološke ordinacije u prizemlje ne bi donelo rešenje.

„Problem je u tome što ukoliko bi Dom zdravlja pokušao, na primer da tehnički izmesti stomatološku ambulantu negde u prizemlju, onda jedna od laboratorija za analizu krvi i svega ostalog ne bi opet bila dostupna osobama sa invaliditetom“, kaže Branko Bulajić iz Društva invalida Vrbas.

U devet ambulanti i objekata, Dom zdravlja „Veljko Vlahović“ pruža usluge za više od 42 hiljade žitelja ove bačke opštine.

Vukašin Vujičić iz Doma zdravlja Vrbas kaže da bi rešenje bila eventualna postavka lifta: „Ali za to su potrebna finansijska sredstva koja Dom zdravlja kao ustanova primarne zdravstvene zaštite nema. Shodno zakonu o zdravstvenoj zaštiti za investiciono i tekuće održavanje zadužena je Opština Vrbas kao naš osnivač i mi već razgovaramo na temu rešavanje ovog problema“.

U međuvremenu, osobama sa invaliditetom i teško pokretnim građanima ponuđene su besplatne usluge zubara u učeničkoj stomatološkoj ambulatni Srednje stručne škole „4. jul“ u Vrbasu. Za ugradnju adekvatnog lifta u Domu zdravlja, kako se pretpostavlja, biće potrebno nekoliko meseci.

Izvor: www.rts.rs

Autor: Branislav Prokić