Pomoć za zapošljavanje 3,9 miliona dinara

Projektom obezbeđivanja radnog mesta za osobe s invaliditetom i radno sposobne korisnike novčane socijalne pomoći je planirano angažovanje oko 25 nezaposlenih sa evidencije.

 

Projektom obezbeđivanja radnog mesta za osobe s invaliditetom i radno sposobne korisnike novčane socijalne pomoći je planirano angažovanje oko 25 nezaposlenih sa evidencije.

Beograd – Iz gradskog budžeta izdvojeno je dva miliona dinara za zapošljavanje osoba koje teže zasnivaju radni odnos, a iz republičke kase 1,9 miliona dinara.

Javni poziv poslodavcima za dodelu gradskih subvencija objavljen je na sajtu grada www.beograd.rs i Nacionalne službe za zapošljavanje www.nsz.gov.rs. Reč je o jednokratnoj novčanoj pomoći poslodavcima u iznosu od 150.000 dinara po osobi ili 180.000 po zapošljavanju osoba sa invaliditetom i radno sposobnih korisnika novčane socijalne pomoći. Ovim projektom planirano je zapošljavanje oko 25 nezaposlenih sa evidencije NSZ-a, poručuju u Sekretarijatu za privredu, podsećajući da je javni poziv otvoren do 30. novembra.

Poslednji podaci pokazuju da se na evidenciji NSZ-a nalazi oko 700.000 građana, od kojih je bez posla u glavnom gradu u julu bilo oko 102.000. Problem je što polovinu osoba na birou rada čine upravo teže zapošljivi – polukvalifikovani i nekvalifikovani kojih je čak 224.677. Oni čine trećinu od ukupnog broja nezaposlenih. Tu su i mladi do 30 godina i stariji od 50, čije je učešće u registrovanoj nezaposlenosti gotovo ujednačeno (obe grupe oko 25 odsto), ali do posla teže dolaze i Romi i osobe sa invaliditetom. Većina ovih građana ne poseduje veštine i radno iskustvo, što je velika prepreka u zapošljavanju, za razliku od IT stručnjaka, i inženjera elektrotehnike, elektronike, mašinstva i građevine, ali i zavarivača, knjigovođa, računovođa, kuvara, frizera, koji se trenutno lakše snalaze na tržištu rada. Imaju velike šanse da se domognu posla, a poslodavci i od njih traže radno iskustvo.

– U prestonici posao traži 63.501 dugoročno nezaposleni koji je duže od 12 meseci na evidenciji. Generalno, teže upošljivi prosečno traže zaposlenje četiri godine i tri meseca. Lica sa evidencije u proseku imaju 41 godinu i četiri meseca – podsećaju u NSZ-u.

 

Mere za mlade i nedovoljno kvalifikovane

Program podrške za mlade do 30 godina obuhvata procenu njihove zapošljivosti, utvrđivanje individualnog plana zapošljavanja i posredovanje ili uključivanje u razne mere (profesionalna orijentacija i savetovanje o planiranju karijere, stručna praksa, subvencije za zapošljavanje i podrška samozapošljavanju, program funkcionalnog osnovnog obrazovanja, sticanje praktičnih znanja). Osim osnovnog programa, paket usluga za one bez kvalifikacija, niskokvalifikovane i dugoročno nezaposlene, obuhvata i trening samoefikasnosti i motivaciono-aktivacione obuke, ali i njihovo uključivanje u javne radove i programe dodatnog obrazovanja i obuke (program funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, program sticanja praktičnih znanja i obuke za tržište rada).

 

Ovogodišnji programi kojima država podstiče zapošljavanje

– Subvencije za zapošljavanje nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih

– Podsticaji za korisnike novčane socijalne pomoći i novčane naknade

– Profesionalna orijentacija i savetovanje o planiranju karijere

– Posredovanje u zapošljavanju onih koji traže zaposlenje

– Mere za osobe sa invaliditetom

– Podrška samozapošljavanju

– Dodatno obrazovanje i obuka

– Javni radovi

 

Izvor: www.politika.rs

Autor: M. R. B.