NAJLEPŠA VEST: Milica Knežević se izborila za izgradnju lifta na Tehničkom fakultetu

Lift, koji je Milici neophodan kako bi mogla redovno da pohađa predavanja koja se često održavaju na spratu, konačno je u fazi realizacije.

 

Lift, koji je Milici neophodan kako bi mogla redovno da pohađa predavanja koja se često održavaju na spratu, konačno je u fazi realizacije.
Od kada je svojim statusom na Fejsbuk profilu uzburkala javnost u Srbiji i skrenula pažnju društva na osobe sa invaliditetom, Milica Knežević – hrabra studentkinja prve godine softverskog inženjerstva na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu, postala je prava heroina, devojka čelične volje koja se nakon dužeg vremenskog perioda izborila za svoja i prava osoba sa invaliditetom.

Lift, koji je Milici neophodan kako bi mogla redovno da pohađa predavanja koja se često održavaju na spratu, konačno je u fazi realizacije.

Pre nekoliko dana gradonačelnik Grada Zrenjanina – Čedomir Janjić, rekao je da je gradska služba preuzela kompletnu realizaciju izgradnje i instaliranja lifta na Tehničkom fakultetu, te i da će zajedno sa menadžmentom ove ustanove nastojati da ovo pitanja reši u što kraćem roku:

– Potrebno je prvo izraditi kompletnu dokumentaciju, a s obzirom na to da do sada nije ni postojala, osim ideje i dobre volje i kod Grada, a i na samom Fakultetu, odlučni smo da završimo kompletan projekat. Prvo će uslediti izrada projektno – tehničke dokumentacije, a do tada će sve biti pripremljeno i za samo realizaciju ugradnje lifta u zgradi Tehničkog fakulteta – rekao je Janjić.

 

Uskoro će osobe sa invaliditetom bezbedno učestvovati u saobraćaju (www.telegraf.rs/vesti/beograd/2059187-uskoro-ce-osobe-s-invaliditetom-bezbedno-ucestvovati-u-saobracaju)

 

Milica Knežević oduševljena je idejom da će konačno moći, kao i svi njeni vršnjaci, da redovno i pod normalnim okolnostima prati nastavu:

– Bila sam posramljena, danima sam stajala u holu jer nisam imala mogućnosti da se popnem na sprat gde se nastava održavala. Često su mi kolege pomagale i nosile me u kolicima, ali to nije rešenje – priča za Telegraf Milica.

Iskreno se nadam da će se lift završiti, kaže nam Milica.

– Ovo nije individualan problem, gde god se okrenete i uputite onemogućen nam je prilaz. Obrazovanje mora biti dostupno svima i drago mi je da je to krenulo da se realizuje, nadam se da ću već od sledećeg semestra moći normalno da pratim nastavu – srećna je Milica.

Koliko je volja i želja za životom jača od bolesti, primer je hrabra Milica. Nakon teške saobraćajne nesreće, invalidska kolica je počela da koristi od 2009. godine i od tada počinje potpuno novi i drugačiji život za ovu devojku:

– U saobraćajnoj nesreći mi je povređen vratni deo kičme, nakon čega sam ostala potpuno paralizovana.

Međutim, Milicu ni ovakva nesreća nije sprečila da živi život punim plućima.

– Treniram plivanje‚ ronim i slikam. Pored toga uvek volim da isprobavam nove stvari, tako da sam do sada surfovala, veslala u kajaku, igrala ragbi u kolicima, okušala se u plesu u kolicima, uživala u parasejlingu.

Milica osim što je redovna i odlična studentkinja, koja trenutno sprema ispite u junskom i julskom roku, uvek vremena pronalazi i za van nastavne aktivnosti.

– Priključila sam se i obuci predavača u okviru projekta Akademija “Još uvek vozim” koji se bavi edukovanjem mladih o većoj bezbednosti u saobraćaju gde predavači na svom ličnom primeru predstavljaju mladima kolika je važnost vezivanja pojasa, prilagođenje brzine i koliko je opasno voziti pod dejstvom alkohola – navodi Milica.

Takođe, na sastanku sa gradonačelnikom Janjićem, tema razgovora je bila i realizacija rehabilitacionog centra, koji će kako je rečeno biti prioritetan zadatak gradske vlasti.

 

Kafa sa malo više srca: U ovom kafiću goste će posluživati osobe sa Daunovim sindromom (www.telegraf.rs/vesti/2139542-kafa-sa-malo-vise-srca-u-ovom-kaficu-goste-ce-posluzivati-osobe-sa-daunovim-sindromom-foto)

 

Milica kaže, da je najveći problem osoba sa invaliditetom nepristupačnost, koja sa sobom povlači niz drugih problema.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, oko 10 odsto ukupnog stanovništva čine osobe sa invaliditetom, te i da pored arhitekstonskih barijera, još uvek postoji diskriminacija ovih osoba.

Čestitamo Milici na istrajnosti i volji, jer je i ovaj put pokazala da je u životu za sve potrebno samo iskreno želeti i raditi na ostvarenju svoga cilja.

(Dragana Starčević)

Izvor: www.telegraf.rs

Autor: Dragana Starčević