BRUKA U Kruševcu osam obeleženih mesta za invalide!

U Kruševcu ima samo osam obeleženih parking mesta za osobe sa invaliditetom, a i njih zauzimaju nekulturni vozači.

Foto: RAS Srbija Vozi automobil sa posebnim komandama: Milivoje Trišić

 

U Kruševcu ima samo osam obeleženih parking mesta za osobe sa invaliditetom, a i njih zauzimaju nekulturni vozači.

Paraplegičar i invalid prve kategorije Milivoje Trišić (61) iz Mudrakovca je jedan od onih koji imaju muke sa parkiranjem.

– Non-stop se susrećem sa problemima kada treba da parkiram automobil. Ako mesta za invalide nisu zauzeli nesavesni vozači, onda imamo druge muke. Često ne mogu da izađem iz automobila jer je sa jedne strane parking mesta saobraćajni znak. Mesto preko puta opštine je neadekvatno. Kada izlazim kod pozorišta, moram da pazim da me ne pokupi neko drugo vozilo. Za rastavljanje invalidskih kolica treba mi vreme i prostor, a toga najčešće nema – žali se Trišić.

Milivoje je paraplegičar već 27 godina, a auto sa posebnim komandama, prilagođen njegovom stanju, vozi 16 godina. Nedavno je imao neprijatno iskustvo sa nadležnima koje ga je skupo koštalo.

– Parkirao sam automobil na parkingu iza „Maksija“, ali van obeleženog mesta kako bih mogao da izađem. Nikom nije smetao, ali ga je, dok sam bio u Policijskoj upravi, odneo „pauk“. Za kaznu i odnošenje automobila morao sam da platim kaznu od 8.000, a imam penziju od 2.500 dinara plus 100 evra penzije iz Bosne. Živim sa majkom od 90 godina, ide na dve štake, i automobil mi je neophodan da odem do pijace, apoteke, ali se uvek suočavam sa istim problemom – priča Trišić.

Osobe sa invaliditetom sa kojima smo razgovarali kažu da većinu parking mesta namenjenih njima najčešće zauzimaju bahati vozača u šta smo se i sami uverili.

– Ne samo parking mesta već i mnoge institucije su nam nedostupne. U zgradi Fonda zdravstvenog osiguranja su odskora postavili kosi lift, Policijska uprava ima kosi ulaz sa zadnje strane, ali, recimo, u Gradsku upravu ne možemo da uđemo. U većinu prodavnica takođe – pričaju osobe sa invaliditetom.

Dali 274 besplatne karte

Dragi Marković, direktor „Poslovnog centra“, kaže da je u gradu na nekoliko lokacija obeleženo osam parking mesta za osobe sa invaliditetom.

– Obeležena su mesta ispred socijalnog, opštine, pošte, Poreske uprave… Pored toga, osobama sa invaliditetom dali smo 274 besplatne parking karte koje važe u svim zonama. Svesni smo da se mnogi parkiraju na mesta predviđena za invalide i protiv toga se žestoko borimo „paukom“. To je jedino što možemo da uradimo – kaže Marković.

Objavljeno: 08. 06. 2016.

Izvor: www.blic.rs

Autor: Slaviša Milenković