Проглашени најуспешнији параолимпијци у 2015. години

На свечаности у Старом двору 30. марта су проглашени најуспешнији параолимпијци у 2015. години, а специјално признање појединцу који је дао значајан допринос развоју параолимпијског спорта у Србији додељено је министру омладине и спорта Вањи Удовичићу.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

 

На свечаности у Старом двору 30. марта су проглашени најуспешнији параолимпијци у 2015. години, а специјално признање појединцу који је дао значајан допринос развоју параолимпијског спорта у Србији додељено је министру омладине и спорта Вањи Удовичићу.

За најуспешнију спортисткињу проглашена је актуелна европска првакиња у стоном тенису Борислава Перић Ранковић, коју је и Међународна стонотенисерска федерација прогласила за најбољу стонотенисерку параолимпијку на свету у 2015. години.

Признање јој је уручио министар Удовичић који је рекао да је лако доћи до врха, али је тешко ту остати и оправдати своја и очекивања свих осталих.

„Лако је бити добар када сте са најбољима и лако је данас присуствовати са најуспешнијима и стати раме уз раме са најбољима”, рекао је Удовичић и додао да није мала ствар бити проглашен за најбољег у Европи и свету.

Најуспешнији тим Параолимпијског комитета Србије је женски стонотенисерски тим у класи Т4 у саставу Перић- Ранковић, Нада Матић и Зорица Попадић, иначе тим који је освојио сребрну медаљу на Европском првенству у стоном тенису.

Награду им је доделио градски менаџер Горан Весић, који се захвалио параолимпијцима за све што су учинили за спорт и Београд.

„Били смо поносни на вас и на медаље које сте нам донели из Лондона и надам се да ћете донети нове медаље из Бразила. Очекујемо жељно и радоваћемо се њима на исти начин на који се радујемо свим нашим другим медаљама”, поручио је Весић, преноси Танјуг.

Он је истакао да је Београд ове године издвојио више средстава него прошле године за финансирање активности параолимпијаца.

Прошле године издвојено је око 3,9 милиона динара, а ове ће бити издвојено 4,8 милиона динара, прецизирао је Весић.

„На тај начин желели смо да покажемо колико је за нас значајно све ово што радите”, рекао је Весић, додајући да градска власт покушава да што више град прилагоди потребама особа са инвалидитетом.

Весић је рекао и да је лично иницирао акцију постављања рампи за особе са инвалидитетом.

„Веома брзо ћемо се приближити цифри од 100 рампи за особе са инвалидитетом, које постављамо сами о свом трошку у стамбеним зградама”, рекао је Весић, најављујући да ће се са том акцијом наставити и у будуће.

За најуспешнијег спортисту је проглашен Жељко Димитријевић, актуелни светски првак у бацању чуња, а награду је у његово име примио атлетичар и освајач медаља Милош Митић.

Председник Параолимпијског комитета Србије Зоран Мићовић је рекао да је успех који су постигли параолимпијци резултат континуираног рада, а пре свега њиховог личног односа према спорту.

Objavljeno: 30. 03. 2016.

Izvor: www.politika.rs