Karate u službi psihoterapije

Stonoteniski klub za osobe sa invaliditetom “Spin“, koji ima najviše reprezentativaca, nedavno je angažovao novog psihologa, našu poznatu karatistkinju Novosađanku Ivanu Pavlović.

 

Novi Sad – Sportistima je za postizanje vrhunskih rezultata, uz redovne treninge, neophodna i psihološka podrška. Taj trend odavno je aktuelan u svetu, a poslednjih godina sve više domaćih klubova angažuje psihologe. Stonoteniski klub za osobe sa invaliditetom “Spin“, koji ima najviše reprezentativaca, nedavno je angažovao novog psihologa, našu poznatu karatistkinju Novosađanku Ivanu Pavlović.

Ivana Pavlović, koja je radila kao psiholog i u OFK Beograd, rekla je za Radio Novi Sad da joj sportisti dolaze sa različitim problemima, a da im razgovor pomaže da prebrode krizu kako se to ne bi odrazilo na njihov učinak na terenu.

“Najčešće se javljaju kada je prisutna neka povreda ili kada imaju neki životni problem, krizu u ljubavi ili porodične probleme kao i kada im nedostaje motivacije,“ objašnjava ona.

Najveći psihološki problemi kod sportista se javljaju po prestanku profesionalne karijere, kada se i najčešće obraćaju psihologu za pomoć.

Ivani u radu znatno pomaže to što se bavila sportom, trenirala je karate 20 godina i nastupala za reprezentaciju, a danas radi i kao savezni sudija.

“Karate mi je u svemu pomogao, i u samoj disciplini i u psihološkom delu. Tačno razumem sportiste, znam sa čime se susreću, kakvi su to problemi, kakva je atmosfera i trema pred takmičenje.“

Za svakog sportistu je važno da u svakom trenutku zna koji su njegovi kvaliteti i kako da se izbori sa teškim mislima koje ga ometaju da pruži maksimum na terenu, ocenila je ona.

Izvor:  RTV

Autor: Ivana Maletin

Izvor: www.rtv.rs