Начин финансирања онемогућава нормално функционисање

Мирјана Смиљанић је мајка дечака који има Даунов синдром. Она га сваки дан одводи у дневни боравак, где се уз помоћ стручњака неколико сати одвијају разне активности с таквом децом.

Мирјана Смиљанић је мајка дечака који има Даунов синдром. Она га сваки дан одводи у дневни боравак, где се уз помоћ стручњака неколико сати одвијају разне активности с таквом децом. Мајка као пратилац има право на бесплатну карту у градском превозу, али само када је болесно дете с њом. То је проблем с којим се свакодневно суочава не само та мајка него и други пратиоци без чије помоћи многе особе с инвалидитетом не могу да се крећу.

Пратиоци, наиме, не присуствују активностима које стручњаци обављају с оболелим особама и одлазе кући, да би се након неколико сати вратили по особу којој помажу. Том приликом морају да купе карту. Ради решавања тог, али и других горућих проблема, репрезентативна удружења особа с инвалидитетом града Новог Сада затражила су  подршку градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића.

– Сматрамо да карта мора да важи за партиоца и када особа с инвалидитетом није с њим у возилу јер она јесте издата на основу потребне лекарске документације – рекла је  новинарима чланица Координационог одбора особа с инвалидититеом града Новог Сада Љиљана Коковић.Она је на конференцији за штампу, која је одржана у Градском одбору Социјалдемократске партије Србије, као једно од решење предложила да се карта за пратиоце користи уз решење за личног пратиоца, или лични документ на основу којег се може утврдити да се ради о блиском сроднику особе с инвалидитетом.

Постоје проблеми и с финансирањем репрезентативних удружења која окупљају особе с инвалидитетом у Новом Саду. Та удружења се, како је навела Љиљана Коковић, финансирају из буџета града на основу пројеката. Конкурс за доделу новца за пројекте ове године је био расписан крајем фебруара, а резултати су били објављени 29. априла на веб-страници Града Новог Сада.

– Постојећи начин финансирања програмских активности довео је до тога да удружења, иза којих стоји вишедеценијски рад, не добију новац више од шест месеци, што у потпуности онемогућава њихово нормално функционисање – истакла је Љиљана Коковић.У циљу превазилажења тог проблема предложено је да градоначелник Вучевић да препоруку да се репрезентативним удружењима особа с инвалидитетом одмах уплати новац за програмске активности за први квартал ове године и да се финансирање и следеће године настави по истом моделу да би било редовно и без чекања.

На месечном нивоу новац за програмске активности девет репрезентативних удружења у граду износи око милион и по динара. Та удружења траже већу подршку од Града и када је реч о пројектима који се односе на рехабилитацију и бањског лечења особа с инвалидитетом.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: E. Marjanov