Prvi pas vodič za slepe i slabovide osobe u Srbiji

Povodom Svetskog dana pasa vodiča juče je u Starom dvoru predstavljen prvi pas vodič za slepe i slabovide osobe u Srbiji.

BEOGRAD – Povodom Svetskog dana pasa vodiča 29. aprila je u Starom dvoru predstavljen prvi pas vodič za slepe i slabovide osobe u Srbiji, a događaju je prisustvovala i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević. Ona je, tom prilikom uručila sertifikate osobama koje su uspešno završile obuku za slepe i slabovide osobe u organizaciji Udruženja slepih i slabovidih Srbije „Beli štap“.

„Grad Beograd vodi odgovornu socijalnu politiku i sa tim u vezi podržavamo sve aktivnosti koje vode unapređenju položaja osoba sa invaliditetom, kao i slepih i slabovidih osoba“, istakla je Stanisavljević, a saopšteno je iz Gradske uprave.

Ona je podsetila da je Grad Beograd i resorni sekretarijat među prvima podržao program „Pas vodič, najbolji prijatelj“, kao i sve aktivnosti koje vode afirmaciji samostalnog života osoba sa invaliditetom u Beogradu.

Predsednica Udruženja „Beli štap“ Vesna Nestorović zahvalila je Sekretarijatu za socijalnu zaštitu grada Beograda bez čije pomoći, kako je istakla, ne bi bilo moguće dovođenje psa vodiča u Srbiju.

Ona je podsetila da je pas vodič Astor stigao u Srbiju u saradnji sa slovenačkim udruženjem Slo-Canisa iz Maribora, a projekat je podržan od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ambasade Australije u Beogradu.

Izvor: www.novosti.rs

Izvor: Tanjug