NEGOTIN: Bolesnu devojku terali da se potpiše palcem!

“U pošti su terali moje dete sa Daunovim sindromom da potpiše vaučer za set-top boks uređaj na koji imamo pravo! „

“U pošti su terali moje dete sa Daunovim sindromom da potpiše vaučer za set-top boks uređaj na koji imamo pravo! Diskriminacija je blaga reč za ono što nam se desilo, šokirana sam”, počinje svoju zaista zapanjujuću priču Snežana Bigović, majka 30-godišnje Milice, koja zbog mentalne zaostalosti ima status maloletnika!

– Maltretirali su je zbog besplatnog TV uređaja! Otišla sam u poštu nakon obaveštenja da tamo podignem taj risiver. Radnik mi je rekao da ne može. “Mora lično”, odbrusio mi je. Tražila sam njegovog šefa, ali on mi je to isto ponovio. Mahala sam sudski overenim papirom u ruci. Svejedno, hteli su da dovedem ćerku. Otišla sam do automobila po nju, ali su tada želeli njen potpis, potpis deteta sa Daunovim sindromom koje ne ume da piše. Tražili su joj da gurne ruku kroz onaj šalterski otvor, da natopi palac na sunđer i tako potpiše kovertu, koju su odmah demonstrativno bacili – priča vidno uzrujana Snežana Bigović.

– Znate, nama taj risiver nije neophodan i daćemo ga nekome, na kraju krajeva. Ono što mene zanima je kako će sa takvim tretmanom da se nose druge osobe koje imaju pravo na ove stvari? Šta da radi moja prijateljica koja ima nepokretno dete sa Daunovim sindromom? Ja sam svakodnevno sa takvom decom i ljudi ne razumeju kolika je priprema neophodna za ovakve situacije. Milica me je 10 puta posle pitala, šta se to tamo dešavalo i kakva je to ruka – pita se ona!

A da ovakva praksa nije baš po slovu zakona, za “Alo!” je potvrđeno u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

– Nije obavezno da korisnik bude i potpisnik. Što se nas tiče, vaučer može da potpiše roditelj ili staratelj. U kontaktu ministarstva sa “Poštom” dogovoreno je da u ovakvim situacijama pravo preuzimanja vaučera imaju zakonski zastupnici ili staratelji – rečeno nam je u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.
Iako smo pokušali i s njima da stupimo u kontakt, na telefon pošte u kojoj se desio ovaj nemili događaj juče se niko nije javljao.

Izvor: www.alo.rs

Autor: B.R. – M.S.P.