Podsetnik na prava osoba sa invaliditetom

0

Osobe sa invaliditetom suočavaju se sa neodgovarajućim uslovima života, visokim stepenom nezaposlenosti, društevnom nevidljivošću i fizičkim preprekama.

Osobe sa invaliditetom suočavaju se sa neodgovarajućim uslovima života, visokim stepenom nezaposlenosti, društevnom nevidljivošću i fizičkim preprekama.

Ovo se, između ostalog, konstatuje u saopštenju za javnost, kojim se oglasio zaštitnik građana Kragujevca.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Mihailo Ignjatović, zaštitnik građana grada Kragujevca, i Ivan Kovačević, zamenik zaštitnika građana su prisustvovali humanitarnoj predstavi „Deca ne izlaze iz mode“, održanoj 7. decembra u organizaciji Udruženja osoba sa amputacijama.

Ignnjatović je, tom prilikom, ukazao na značajnu ulogu organizovanja osoba sa invaliditetom u udruženja, što podstiče afirmaciju njihovih prava. Naglasio je da su ovakvi skupovi, pogotovo ako su humanitarnog karaktera, poput ovog, jedan od načina ne samo da se život deci sa invaliditetom učini lepšim, već i da se javnosti ukaže na položaj ove društvene grupe u lokalnoj zajednici i probleme sa kojima se svakodnevno susreće.

I dalje se osobe sa invaliditetom suočavaju sa neadekvatnim uslovima života, visokim stepenom nezaposlenosti, društvenom nevidljivošću i fizičkim preprekama u obavljanju svakodnevnih poslova. Svakodnevnim javnim ukazivanjem na položaj osoba sa invaliditetom i upornim insisitiranjem na poboljšanju i ostvarivanju njihovih prava možemo doći do cilja da ova društvena grupa postane punopravni član društva čija će se prava uvažavati i poštovati u skladu sa zakonima – rekao je Ignjatović, a navodi se u pomenutom saopštenju.

Humanitarna novogodišnja predstava „Deca ne izlaze iz mode“ održana je za decu samohranih roditelja, dobrovoljnih davalaca krvi, za decu članove Udruženja distrofičara i Udruženja osoba sa amputacijama. Nakon predstave, najmlađima su poklonjeni novogodišnji paketići.

Izvor: www.sumadijapress.co.rs

 

Оставите одговор