Revizija preti „lažnim“ penzijama

31

Ministar rada Aleksandar Vulin kaže za RTS da od revizije invalidskih penzija treba da strahuju samo oni koji su to pravo ostvarili mimo zakona. Ističe da za sve treba da važi isti zakon.

Ministar rada Aleksandar Vulin kaže za RTS da od revizije invalidskih penzija treba da strahuju samo oni koji su to pravo ostvarili mimo zakona. Ističe da za sve treba da važi isti zakon.

Aleksandar Vulin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da ima gradova u Srbiji u kojima u ukupnom broju penzija 60 odsto čine invalidske penzije i najavio njihovu reviziju.

„Treba da strahuju svi oni koji su mimo zakona to ostvarili, oni koji su pošteno platili komisiji a nemaju stepen oštećenja za koji su dobili penziju“, rekao je Vulin.

Vulin je naglasio da reviziju treba sprovesti kako bi osobe sa invaliditetom mogle u potpunosti da ostvaruju svoje pravo na penziju, bez ikakvih zloupotreba.

„Zbog ovakvih, osobe sa invaliditetom koje zaslužuju veću, dobiju manju ili nedovoljnu pomoć“, rekao je Vulin i dodao da je revizija penzija njegova ideja o kojoj će razgovorati sa invalidskim udruženjima.

Ministar kaže da procedure nisu problem, jer su potpuno iste, ali da ne važe isti zakoni za sve. Kao primer loše procene naveo je primer sa invaliditetom dece, kada komisije ista oštećenja tumače na drugačiji način.

Govoreći o radnicima preduzeća u restrukturiranju, Vulin je rekao da je sve pripremljeno za socijalne programe, ali da je na prvom mestu pokušaj da se ta preduzeća „stave na noge“ i nastave da rade.

„Mi za ta preduzeća godišnje izdvajamo 700-800 miliona evra. Niko neće ostati na ulici, biće otpremnine za sve, ali hajmo da od firme do firme pokušamo da ih oživimo“, kaže Vulin.

Upitan o prodaji banja, Vulin je rekao da će o tome odlučiti radna grupa koja je već formirana. Naglasio je da je neophodno pokrenuti banje koje ne rade, kako bi one vraćale novac društvu, ali da ne postoji plan da se pravi spa-turizam, kako se ne bi izgubila zdravstvena funkcija banja u Srbiji.

Ministar je dodao da je u poslednja dva meseca porastao broj zaposlenih i da je u tom periodu prijavljeno više od 42.000 novih radnika. Ističe da je reč uglavnom o sezonskim poslovima, ali da se ipak svi prijavljuju.

„Značajan deo povećanja čine stara radna mesta koja su do sada bila u sivoj zoni. Nakon Zakona o radu i drugačijeg rada inspekcije rada, ljudi vide ozbiljnost u borbi države protiv sive ekonomije“, zaključio je Vulin.

Izvor: www.rts.rs

Оставите одговор