Udruženjima osoba sa invaliditetom 4,2 miliona dinara

0

BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin potpisao je danas sa predstavnicima 11 Udruženja osoba sa invaliditetom ugovore o finansiranju njihovih projekata za koje je izdvojeno ukupna 4.200.000 dinara.

BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin potpisao je danas sa predstavnicima 11 Udruženja osoba sa invaliditetom ugovore o finansiranju njihovih projekata za koje je izdvojeno ukupna 4.200.000 dinara.

Projekat se realizuje okviru stalnog otvorenog Konkursa za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom kojim se afirmiše razvoj invalidske zaštite u okviru moderne socijalne politike, a ministar Vulin je rekao da nijedan zakon, niti odluka koja bitno utiče na život osoba sa invaliditetom neće biti moguća bez učešća njihovih predstavnika.

“Ministarstvo je tu da vam bude saveznik. Prepoznali smo u Nacionalnoj organizaciji osoba sa invaliditetom Srbije saradnike i saveznika i borimo se protiv istih stvari – nevidljivosti, ljudske sebičnosti, ali i protiv toga da postoje građani prvog i drugog reda“, rekao je Vulin.

On je istakao da je to borba ministarstva koje mora da učini da život osoba sa invaliditetom bude bar malo pravedniji.

Ukazujući da je vanredni konkurs zapravo redovni, Vulin je istakao da ministarstvo želi uvek da odgovori na potrebu koja se pojavila i bude tu da pomogne.

“Dobio sam puno dobrih ideja, konkretnih projekata, predloga, kako stvari moramo da rešavamo ne samo kroz jedan ili dva projekta već sistemski na nivou donošenja odgovarajućih zakona“, rekao je Vulin zahvalivši se ministarstvu privrede koje je donosilo Zakon o privatizacije, a koje je u potpunosti uvažilo sve amandmane da preduzeća koja zapošljavaju većinski osobe sa invaliditetom budu izuzeta od procesa privatizacije.

Kako je istakao, ne može sve da bude sprovedeno kroz ekonomski kriterijum.

Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) Ivanka Jovanović rekla je da su osobe sa invaliditetom u državi i društvu građani o kojima se država brine, ali i podržava njihov razvoj, unapređenje njihovog društvenog položaja i rešavanje različitih društvenih pitanja i problema sa kojima se suočavaju,a koji su i dalje brojni i veliki.

“Bitno je da i na ovaj način, naravno da to nije jedina prilika kada se susrećemo, ostvarimo saradnju koja je obaveza države propisana i Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom“, rekla je Jovanović dodajući da je država dužna da sarađuje sa organizacijama, kao i da u zajedničkom partnerstvu rešavaju sve probleme i tekuća pitanja.

Ona je ocenila da je izuzetno bitno delovanje svih udruženja zajedno u NOOIS jer država konačno može da prepozna partnere sa kojima može da razgovara i zajedno artikuliše interes, probleme i potrebe.

“Bitno je što pored izuzetno teške ekonomske situacije i svih drugih problema sa kojima se suočavaju svi ostali građani ipak kroz otvoreni konkurs, pored stalnog konkursa koji se dešava početkom godine kada sa ministarstvom potpisujemo sredstva za redovne programske aktivnosti, imamo priliku i da tokom godine reagujemo na probleme ad hok“, rekla je Jovanović objašnjavajući da je život dinamična pojava i da se ne mogu predvideti svi mogući problemi.

Ona je izrazila nadu i da će ministarstvo nastaviti sa otvorenim konkursom i nakon rebalansa budžeta.

“Očekujemo da će nas država i dalje podržavati na ovaj način, ali i kroz donošenje takvih propisa koji će doprineti da se pravni okvir uobliči i implementira u praksi“, rekla je Jovanović.

Od 11 projekata četiri je na teritoriji Vojvodine, a sedam u užoj Srbiji, dva se odnose na otklanjanje arhitektonskih barijera, dva na manifestacije – Drinsku regatu i likovnu koloniju, šest na tehničku adaptaciju Udruženja i jedan na nastavak izrade baza podataka osoba sa invaliditetom.

Оставите одговор