Protest žena invalida: Ne mogu ni da se leče

0

Aktivistikinje Zrenjaninskog edukativnog centra (ZEC) i drugih organizacija, koje okupljaju žene sa invaliditetom, prošetale su kroz Zrenjanin.

ZRENjANIN – Aktivistikinje Zrenjaninskog edukativnog centra (ZEC) i drugih organizacija, koje okupljaju žene sa invaliditetom, prošetale su kroz Zrenjanin i ukazale na problem nedovoljne pristupačnosti u gradu.

Akcija simbolično nazvana „Šetnja kroz moj otvoreni i pristupačni grad“, sprovedena je u okviru kampanje „Dostupnost zdravstvene zaštite za žene sa invaliditetom“, a realizovana je maršrutom od Gradske kuće do Dispanzera za žene.

– Obišli smo sve institucije u centru i pokazali da su skoro sve nepristupačne za osobe sa invaliditetom. Zrenjanin nema staze za slepe, čak je stroga pešačka zona u centru puna prepreka koje otežavaju kretanje invalida – kaže koordinatorka ZEC Radoslava Aralica.

U gradu na Begeju živi 6.360 žena sa invaliditetom, što je skoro 10 odsto od ukupnog broja. Mada im Zakon o zdravstvenoj zaštiti garantuje ginekološke preglede, one još ne mogu da stupe u dispanzer. Ohrabruje da su staza i rampa napravljene i objekat će im uskoro biti pristupačan.

– Očekujemo i hidraulični ginekološki sto i mobilni utrazvuk, kako bi žene sa invaliditetom dobile ravnopravan tretman u zdravstvenoj zaštiti – ističe Aralica.

OPREMA

AKCIJU nabavke ginekološke opreme za dispanzer vodi ženska odbornička mreža Skupštine grada Zrenjanina, koju čine odbornice svih stranaka

Оставите одговор