Carinski propisi na jednom mestu (10):Povlastice za invalide

40

S obzirom na to da vlada veliko interesovanje za povlastice koje imaju osobe sa invaliditetom, želeli bismo da građane obavestimo o tome na koji način mogu to pravo da ostvare.

Za ortopedska pomagala koja su zamena za organe ne plaća se carina

S obzirom na to da vlada veliko interesovanje za povlastice koje imaju osobe sa invaliditetom, želeli bismo da građane obavestimo o tome na koji način mogu to pravo da ostvare.

Osobe sa invaliditetom su oslobođene od plaćanja uvoznih dažbina na putničke automobile i druga motorna vozila konstruisana prvenstveno za prevoz lica uključujući karavan i kombi vozila, osim terenskih, koja unesu ili prime iz inostranstva za ličnu upotrebu, a imaju zapreminu motora do 2.500 kubika. Radi korišćenja ove povlastice korisnik carinskom organu podnosi potvrdu Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike:

1) O stepenu telesnog oštećenja, za osiguranike sa telesnim oštećenjem od najmanje 70 odsto, slepe osobe, obolele od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, od paraplegije i kvadriplegije, od cerebralne i dečije paralize, kao i multipleks skleroze.

2) O stepenu telesnog oštećenja – za lica sa oštećenjem najmanje 70 odsto, slepe, obolele od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, od paraplegije i kvadriplegije, od cerebralne i dečije paralize

3) O priznanju svojstva ratnog vojnog invalida, odnosno civilnog invalida rata, vojni invalid od prve do pete grupe i civilni invalidi rata od prve do pete grupe.

4) Da je reč o višestruko ometenom detetu koje je u otvorenoj zaštiti, odnosno o kojem roditelji neposredno brinu.

Ova povlastica podrazumeva i to da ste oslobođeni od plaćanja uvoznih dažbina na ortopedska i druga pomagala kao i na rezervne delove i potrošni materijal za korišćenje tih pomagala, koja služe kao zamena telesnih organa koji nedostaju ili su oštećeni. Morali biste da podnesete carini potvrdu medicinske ustanove, odnosno lekara specijaliste da je ortopedsko i drugo pomagalo zamena telesnog organa koji nedostaje ili oštećenog telesnog organa, odnosno rezervni deo ili potrošni materijal za korišćenje takvog pomagala.

Organizacije osoba sa invaliditetom, kao i članovi tih organizacija, imaju pravo na oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina na uvoz specifične opreme, uređaja i instrumenata kao i na rezervne delove i potrošni materijal za korišćenje te opreme koja se ne proizvodi u Srbiji.

Kako bi iskoristila ovu povlasticu, ta organizacija treba da podnese carinskom organu nekoliko dokumenata i to izjavu korisnika povlastice ili organizacije da se specifična oprema uvozi za potrebe korisnika povlastice.

Zatim i potvrdu zdravstvene ustanove, odnosno lekara specijaliste kojom dokazuje da se roba uvozi za ličnu upotrebu, te potvrdu Privredne komore Srbije da se roba koja se uvozi ne proizvodi u Srbiji.

* U saradnji sa Upravom carina Srbije

 

Carinski propisi na jednom mestu:

1. Unos i iznošenje deviza

2. Povraćaj poreza na dodatu vrednost

3. Lični prtljag i unos lekova

4. Unos oružja i biljaka

5. Uvoz kineske robe

6. S ljubimcem preko granice

7. Funkcionisanje bescarinske zone

8. Licitacije vozila u Srbij

9. Selidbe u Srbiju

 

 

Оставите одговор