DEVOJKA VELIKI BORAC: Invalidska kolica zamenila bazenom

Imala male šanse za oporavak. Da ne postoje granice ako se nešto želi, dokaz je Milica Knežević, koja je odlučila da, iako nepokretna, počne da se bavi ronjenjem

Novo poglavlje... Milica na prvom času ronjenja

Imala male šanse za oporavak. Da ne postoje granice ako se nešto želi, dokaz je Milica Knežević, koja je odlučila da, iako nepokretna, počne da se bavi ronjenjem.

KIKINDA – Svaka čast!
– Iznenađenje, uzbuđenje, olakšanje. Tim redosledom smenjivala su se osećanja u iščekivanju da pet godina nakon saobraćajne nesreće ponovo iz invalidskih kolica uđem u bazen. Interesovalo me je kako će se moje telo ponašati u vodi. Nije bilo nikakvih bolova. U vodi sam bila slobodnija.

Mnogo mi je bilo lakše u vodi nego van nje. Kad se vratim iz SAD, nastaviću da ronim – ovim rečima za Kurir Milica Knežević (20) iz Česterega kod Žitišta opisuje prvi čas ronjenja. Novo poglavlje u životu ove hrabre mlade devojke otvorili su članovi Ronilačkog kluba „Orka“ iz Kikinde, na čiji se poziv pre nekoliko dana i oprobala u ronjenju.

Milicu 20. marta očekuje odlazak u Orlando u poznati rehabilitacioni centar:

Da Miličina snaga volje nema granice, govori i činjenica da su joj nakon povrede kičmene moždine u saobraćajnoj nesreći 2009. godine lekari davali jedan procenat šanse da će ikad uspeti da pomeri ekstremitete. Ona je samo nekoliko meseci nakon nesreće, ipak, uspela da pobedi svoje telo, ali i razuveri ljude u belim mantilima. Milica je malo-pomalo počela da se služi rukama.

Ponovo piše

– Sada mogu da plešem, igram stoni tenis, pišem i jedem. Pre nekoliko meseci prvi put sam se bez ičije pomoći obukla. To je za mene bio veliki uspeh. Pokrenula sam i blog „Izaberi da živiš“ kako bih iz svog iskustva pomogla drugim osobama sa invaliditetom, a prvenstveno onima koji su doživeli povredu kičmene moždine. Osobama koje je zadesila slična sudbina poručujem da ne klonu duhom i da se bore – kaže Milica.

Ronioci hoće da pomognu
PODRŽAĆEMO OSOBE SA INVALIDITETOM

Dirnula me je Miličina sudbina, ali i način na koji podstiče ljude sa sličnim problemima da se bore. Pozvao sam je da dođe u Kikindu da roni sa nama. Želimo da sa njom pokrenemo jedan zanimljiv projekat. Zamisao je da Kikinda postane veliki međunarodni trening centar za osobe sa invaliditetom u ronjenju. Opština Kikinda spremna je da novčano podrži obuku za osobe sa invaliditetom – kaže Stojan Bogosavljev, trener Ronilačkog kluba „Orka“.

www.youtube.com/watch?v=1QvYfAiZb-E

Оставите одговор