Ratni vojni invalidi – dogovor sa gradom ili protest

26

U Udruženju ratnih vojnih invalida najavljuju da će se 24. februara okupiti ispred Starog dvora ukoliko se do tada ne reše pitanja dotacija koje isplaćuje lokalna samouprava, kao i dodela besplatnih parking mesta.

U Udruženju ratnih vojnih invalida najavljuju da će se 24. februara okupiti ispred Starog dvora ukoliko se do tada ne reše pitanja dotacija koje isplaćuje lokalna samouprava, kao i dodela besplatnih parking mesta.

Članovi Udruženja ratnih vojnih invalida grada Beograda najavili su da će  24. februara organizovati protest ispred Starog dvora ukoliko ne budu uspeli da se dogovore oko dotacija i posebno obeleženih parking mesta. Oni tvrde da su se u više navrata bezuspešno obraćali nadležnom sekretaru za socijalnu zaštitu Nenadu Matiću, pa su nedavno podneli zahtev za sastanak i sa Sinišom Malim, predsednikom privremenog veća.

– Prekršena je Odluka o privremenom finansiranju grada Beograda za period od januara do marta 2014. prema kojoj je gradskim boračko-invalidskim udruženjima odobrena dotacija od šest miliona dinara. U Sekretarijatu za socijalnu zaštitu dobili smo odgovor da uplate nije bilo, jer bi ovaj novac trbalo da bude dodeljen na osnovu konkursa. Pri tome komisija koja odlučuje o ovim programima neće stići da realizuje proceduru do kraja marta, pa će se prekoračiti rok Odluke o privremenom finansiranju – naglašava Zoran Marković, predsednik Izvršnog odbora Udruženja ratnih vojnih invalida.

Uz to, u ovoj organiozaciji zahtevaju da se hitno izmeni Pravilnik o određivanju osoba koje ostvaruju pravo na besplatno parkiranje na posebnno obeleženim mestima.

– Tim dokumentom iz 2011. drastično su umanjene kategorije osoba koje mogu da koriste to pravo iz opravdanih razloga. Zbog toga smo u toku 2012. i 2013. na sastancima sa gradskom upravom, kojima je prisustvovao i aktuelni sekretar za socijalnu zaštitu, dogovorili izmene pravilnika. Ni do danas ništa od toga nije učinjeno – kaže Marković i dodaje da su se privremenom organu obratili i predstavnici mirnodopskih vojnih invalida, čiji će se članovi priključiti protestu ukoliko do njega dođe.

Nenad Matić, sekretar za socijalnu zaštitu, odgovara da je ova gradska institucija odlučila da raspiše konkurs za dodelu dotacija, „jer se tako po zakonu odobravaju isplate ovoj kategoriji udruženja“.

– Ne možemo da kršimo propise. Postoji jasno utvrđen postupak po kojem se utvrđuje kako će ta sredstva biti raspoređena i da li je ta pomoć neophodna, Uz to, ako prođu konkurs njihovi korisnici dpostavljaju nam izveštaje o tome za šta će novac biti upotrebljen – tvrdi Matić.

Zloupotreba nalepnica za parkiranje

U slučaju dodele nalepnica za besplatna parking mesta gradski sekretar za socijalnu zaštitu navodi da je sprovedena revizija postupka njihove dodele, jer postoje dokazi da je ta povlastica u nekim slučajevima zloupotrebljavana.

– Dešavalo se da nosilac ovod prava primene, a da njegovi naslednici to ne prijave nego nastave da koriste rezervisano parking mesto. Takođe, na pojedinim rezervisanim mestima primećivani su veoma luksuzni automobile, pa je neophodno utvrditi u kojim slučajevima, pojedinačno, postoje realne potrebe da se nalepnica dodeli – poručuje Matić i dodaje da bi naredni sastanak sa predstavnicima Udruženja ratnih vojnih invalida trebalo da se održi naredne nedelje.

Оставите одговор