Niški „Delfini“ doneli lepe utiske iz Turske

0

Plivači i treneri niškog Akademskog kluba za osobe sa invaliditeom „Delfin“ bili su učesnici plivačkog kampa u Istanbulu na kome su predstavili rezultate svog rada kroz teoretska predavanja i praktični rad sa osobama sa invaliditetom.

Srbija zaostaje za ostalim zemljama u uslovima za adaptivno plivanje i odnosu prema osobama sa invaliditetom

Plivači i treneri niškog Akademskog kluba za osobe sa invaliditeom „Delfin“ bili su učesnici plivačkog kampa u Istanbulu na kome su predstavili rezultate svog rada kroz teoretska predavanja i praktični rad sa osobama sa invaliditetom.

Na kapmu u Turskoj učestvovali su plivači i stručnjaci iz raznih zemalja, a poziv za učešće na kampu usledio je posle uspešno organizovanog seminara o adaptivnom plivanju u Nišu krajem prošle godine.

Učesnici su se sa kampa vratili sa pozitivnim iskustvima i inspiracijom da se u Srbiji inkluzija osoba sa invaliditetom u sport postavi na viši nivo. U Turskoj su, kako kažu, imali prilike da se susretnu sa totalno drugačijim odnosom prema osobama sa posebnim potrebama u odnosu na sport, da nauče puno od svojih kolega stručnjaka, ali i da vide koliko Srbija zaostaje za ostalim zemljama u tom segmentu.

– Srbija ne zaostaje u rezultatima i znanju u odnosu na druge zemlje, ali su uslovi za rad sa osobama sa invaliditetom u Turskoj znatno bolji u odnosu na naše i mesto treninga i bazen u potpunosti su prilagođeni za rad sa osobama sa invaliditom, a tu naša zemlja zaostaje za ostalima – kaže Armin Paravić, kondicioni trener u klubu „Delfin“.

Plivač Marko Vulić prezadovoljan je učešćem na kampu u Turskoj gde je postigao i svoj lični rekord plivajući slobodnim stilom.

– Utisci su fantastični. Organizacija celog kampa i uslovi za treniranje bili su odlični. Imali smo treninge dva puta dnevno, a između njih predavanja koja se tiču plivanja ali i vežbanja na suvom. Najviše sam zadovoljan njihovom odnosu i načinu ophođenja prema nama – kaže Marko Vulić, plivač „Delfin“-a.

Adaptivno plivanje na mnogo načina pomaže osobama sa invaliditetom tako da pored sportskog i zdravstvenog značaja, igra vliku ulogu u njihovo uključivanje u socijalna dešavanja. U Srbiji osobe sa invaliditetom kasno počinju da treniraju, dok u ostalim zemljama su uključeni u sport od malena.

– Naše društvo pomalo i krije takve osobe, možda zato što društvo roditelje takve dece osuđuje i marginalizuje pa se oni kasnije uključuju u sport. Zato je inkluzija tih osoba u sport i uopšte u društvo jako važna i mora biti na višem nivou nego što je to do sada bio slučaj u Srbiji – kaže Armin Paravlić, trener.

Organizaciju puta na plivački kamp u Turskoj  i njihov boravak  pomogao je i niški Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, kao i Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu  prepozano je značaj adaptivnog plivanja i u svoj program uveo je sedam predmeta iz ove oblasti na svim nivoima studija.

Оставите одговор