Niš centar adaptivnog plivanja u Srbiji

30

Predsednik Skupštine ADAPTS Bojan Jorgić rekao je da se Niš može smatrati centrom adaptivnog plivanja i rada sa osobama sa invaliditetom u Srbiji

Predsednik Skupštine ADAPTS Bojan Jorgić rekao je da se Niš može smatrati centrom adaptivnog plivanja i rada sa osobama sa invaliditetom u Srbiji.

Plivači i treneri niškog akademskog kluba za osobe sa invaliditeom „Delfin“, kao i predstavnici ADAPTS-a bili su učesnici plivačkog kampa u Instanbulu na kome su sa domaćinima, Grcima i Bugarima predstavili rezultate svog rada kroz teoretska predavanja i praktični rad sa osobama sa invaliditetom.

Poziv za učešće na kampu u Turskoj usledio je posle uspešno organizovanog seminara o adaptivnom plivanju u Nišu krajem prošle godine u Nišu na kome je učestvovala evropska elita trenera i plivača.

Kondicioni trener u klubu „Delfin“ Armin Paravić rekao je, na konferenciji za novinare, da Srbija ne zaostaje u rezultatima i znanju u odnosu na druge zemlje, ali da su uslovi za rad sa osobama sa invaliditetom u Turskoj znatno bolji u odnosu na naše i da su mesto treninga i bazen u potpunosti prilagođeni za rad sa osobama sa invaliditom.

„Tretman prema tim osobama u bazenu je isti kao prema elitnim sportistima, a van bazena kao prema osobama bez invalidita. Uvek je najteži prvi korak, a oni koji se bave plivanjem sve druge životne funkcije obavljaju lakše“, istakao je Paravić.

Plivač Marko Vulić rekao je da je u Turskoj trenirao dva puta dnevno i da je postigao svoj lični rekord plivajući slobodnim stilom.

Predstavnici ADAPTS-a i kluba „Delfin“ rekli su da Turska ima u trenažnom procesu sve uzraste dece, dok se kod nas sa plivanjem počinje kasnije, što bi moralo da se popravi u narednom periodu.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, uz čiju pomoć je devotočlana delegacija putovala u Tursku, prepozano je značaj adaptivnog plivanja i u svoj program uveo je sedam predmeta iz ove oblasti na svim nivoima studija.

Оставите одговор