Raspisan konkurs za personalne asistente

31

LESKOVAC – Konkurs za personalne asistente je raspisan i trajaće do 18. februara a sertifikovanje i izbor asistenata izvršiće Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom (OSI) u Leskovcu.

LESKOVAC – Konkurs za personalne asistente je raspisan i trajaće do 18. februara a sertifikovanje i izbor asistenata izvršiće Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom (OSI) u Leskovcu.

Leskovac je jedan od pet gradova u Srbiji koji je putem projekta Održivih servisa podrške osobama sa invaliditetom obezbedio 460 hiljada dinara za finansiranje šest personalnih asistenata, čiji je cilj pružanje podrške samostalnom životu ovih ljudi i njihovom aktivnom uključivanju u društveni život.

Ovim novcem finansiraće se četvoročasovni dnevni rad personalnih asistenata u naredna četiri meseca. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i predsednica centra sa samostalni život OSI Gordana Stojanović potpisali su danas ugovor o realizaciji ovog projekta koji preko Foruma mladih finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji.

„Briga o malom, nezaštićenom, čoveku važan je preduslov funkcionisanja svake lokalne zajednice. Za ljude koji žive ispod praga socijalne izdržljivosti Grad Leskovac je prošle godine na ime jednokratne pomoći izdvojio preko 4,5 miliona dinara, za žene žrtve nasilja 1,2 miliona a za pomoć porodiljama preko 20 miliona dinara.

Za četiri personalna asistenta, koji su tokom prošle godine, s punim radnim vremenom, pružali pomoć osobama sa invaliditetomiz gradskog budžeta dato je 1,7 miliona dinara a za rad organizacija OSI blizu pola miliona dinara, rekao je gradonačelnik Cvetanović.

Koordinator projekta Svetislav Marjanović pohvalio je napore lokalne samouprave u donošenju i sprovođenju odlukuke o socijalnoj pomoći i rekao da je Leskovac jedan od prvih gradova u Srbiji u kome je, još pre desetak godina, pokrenuta inicijativa za uvođenje institucije personalne asistencije što je, inače, praksa civilizovanog sveta a propisuje je i Evropska unija čijoj integraciji težimo, kazao je Marjanović i najavio novi projekat ove vrste socijalne pomoći do kraja godine.

(kraj)bdi

Оставите одговор