Stečajevi i u firmama za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida

0

LESKOVAC – Državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Martinović izjavio je danas da će mnoga preduzeća u kojima rade invalidi otići u stečaj.

LESKOVAC – Državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Martinović izjavio je danas da će mnoga preduzeća u kojima rade invalidi otići u stečaj.

Martonović je na konferencniji za novinare u leskovačkom preduzeću “Univerzalu”rekao da će država posle rekonstrukcije Vlade moratai da sagleda stanje u takvim preduzećima.

“Sitaucije su različte od potpune blokade tekućih računa do štrajkova do normalnog poslovanja. Preduzeća u kojima su velika nasleđena dugovanja i koja ne mogu da izađu iz krize najverovanije će otići u stečaj”, kazao je.

Jedan deo preduzeća u kojima rade invaildi može, rekao je, svoje probleme da reši “kroz rešavanje viškova zaposlenih”.

U Srbiji je 40 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavaje osoba sa inavliditetom. Dvadesetak njih, među kojima i preduzeće u Leskovcu sa devedsetak zaposlenih, godinama je postupku restrukturiranja.

Država godišnje izdvaja oko milijardu dinara za minimalne zarade invalida i za nabavku repormaterijala.

U ovim preduezećima u Srbiji radi oko dve hiljade ljudi.

Leskovački “Univerzal” je nedavno dobio 4,5 miliona dinara za plate i 12,8 miliona dinara za pokretanje proizvodnje za izradu plastičnih kanti za medicinski otpad.

Poslednji minimalac radnici su primili nedavno za neki mesec iz prethodne godine, a firma im duguje 27 zarada, u proseku po pola miliona dinara po zaposlenom.

Оставите одговор