„Uklonimo barijere“

0

U Nišu je održan koncert u sklopu humanitarne akcije „Uklonimo barijere“, na kome su nastupili Goran Šepa, pevač i frontmen grupe „Kerber“, i niška grupa „Vizantija“ sa ciljem da se promeni svest o pojmu invalidnosti. Akciju organizuje udruženje „Dragana Rodić“.

U sklopu humanitarne akcije „Uklonimo barijere“, na kome su nastupili Goran Šepa, pevač i frontmen  grupe „Kerber“, i niška grupa „Vizantija“ u Nišu je održan koncert. Cilj akcije je da se promeni svest o pojmu invalidnosti.

„Humanost nije samo učestvovati na ovakvim koncertima, kaže popularni Gale iz „Kerbera“, ako si human onda si takav celog života, a muzika, kaže, nema granica. Muzika je božja stvar, muzika izjednačava sve i nema prioriteta, jednostavno svima daje pravo na raspoloženje, na život i na svoju misao“, kaže Goran Šepa-Gale.

Barijere treba ukloniti, pre svega, kažu, u našim glavama, i to je publika, koja je došla na ovaj koncert, dobro prepoznala.

„Mislim da takvih akcija treba biti što više i treba raditi na ujedinjenju svih ljudi, bez barijera. Ja sam s porodicom došla da ispratim i da slušam grupu i taj sam čin je za mene nešto lepo, u vazduhu je lepo“, kaže jedna Nišlijka.

Koncert, čiji je podnaslov „Život ne može da čeka“, posvećen je osnovcima i srednjoškolcima sa invaliditetom.

„Cilj nam je da ukažemo na problem koji postoji u srednjim i u osnovnim školama, a to su te arhitektonske barijere, koje jednostavno smetaju deci da se ravnopravno školuju i da sutra postanu jedni korisni članovi društva“, kaže Dragana Rodić, organizator akcije „Uklonimo barijere“.

Akciji se pridružio i studentski parlament. Univerzitet u Nišu ima 30.000 studenata i među njima su i osobe sa invaliditetom.

„Statistički podaci nisu bitni, bitno je ono što mi želimo da postignemo, a to je da što više ljudi bude, naravno osoba sa invaliditetom uključeno u društveni život, znači obrazovanje“, kaže predsednik Studentskog parlamenta Miloš Nešić.

Akcija „Uklonimo barijere“ pokrenuta je prošle godine, sa namerom da se na invalidnost ukaže kao na nešto od čega ne treba bežati, stideti se, ili odbacivati ljude koji su drugačiji.

Оставите одговор