Kroz informacije do realizacije – za bolji život

0

Položaj osoba sa invaliditetom u opštini Bor u proteklom periodu jeste poboljšan, ali treba raditi još kako bi im kvalitet života bio bolji. – Problemi sa kojima se invalidi svakodnevno susreću, a koji su lako rešivi jesu arhitektonski, s obzirom na to da ulice, ulazi u zgrade i javne objekte često nemaju prilaz za osobe koje ne mogu samostalno da se kreću. – U Boru su u toku akcije obeležavanja parking prostora za invalide, ali i akcija pod nazivom „Kroz informacije do realizacije“.

BOR – „Kroz informacije do realizacije“ naziv je projekta koji je Centru za samostalni život osoba sa invaliditetom u Boru odobrila Nacionalna služba za zapošljavanje u okviru Javnih radova za osobe sa invaliditetom. Cilj projekta jeste da ukaže na prednosti i nedostatke ugostiteljskih i turističkih objekata na području borske opštine.

Slobodan Stojanović predsednik Centra za samostalni život Osoba sa invaliditetom u Boru kaže da je hotel „Jezero“ na borskom jezeru izuzetno lep, ali nažalost nema adekvatne uslove za invalide. Tako recimo ni lift nije pristupačan za sve kategorije invalida, plaže takođe, ali ima i dobrih strana kao što je pristup hotelu i prilagođeni apartmani i sobe. Za ovaj posao angažovano je sedmoro lica sa evidencije borske filijale. Završili su evidentiranje pristupačnosti na Borskom jezeru i u Brestovačkoj banji, a u planu je da do kraja godine obiđu Zlotske pećine ali i druge turističke i ugostiteljske objekte, koje bi trebalo da osobama sa invaliditetom pruže adekvatne usluge i sadržaje.

Slobodan Stojanović predsednik Centra za samostalni život OSI-a u Boru naglašava da očekuju da će uz dobru saradnju osoblja u hotelu Jezero i u drugim objektima nakon evidentiranja nedostataka, svi problemi biti rešeni, naravno korak po korak kako bi osobe sa invaliditetom iz bora ali i drugih gradova Srbije dobile bolje usluge i sadržaje.
Inače, prema pravilniku o tehničkim standardima pristupačnosti svi objekti za javno korišćenje, turistički i ugostiteljski objekti, kao i trgovine bez obzira na vlasništvo, dužni su da za osobesa invaliditetom obezbede nesmetano kretanje.

Оставите одговор