Nemačka: IT kompanija zapošljava 650 autističnih osoba

0

Nemačka informatička kompanija SAP planira da do 2020. godine zaposli 650 autističnih osoba, jer želi, kako kaže, da radi sa ljudima koji „razmišljaju na drugačiji način“

Nemačka informatička kompanija SAP planira da do 2020. godine zaposli 650 autističnih osoba, jer želi, kako kaže, da radi sa ljudima koji „razmišljaju na drugačiji način“.

Cilj ove vodeće evropske softverske kompanije je da obuči osobe koje pate od autizma i od njih stvori informatičke stručnjake.

Ovo nije prvi pokušaj zapošljavanja autističnih osoba u svetu informatike. Nekoliko kompanija u Indiji i Irskoj su se već oprobale u tome i to veoma uspešno.

Nemačka firma namerava da iskoristi izuzetne sposobnosti koje pojedine autistične osobe imaju u domenima kao što su matematika i analiza podataka.

Nemačka udruženja koja se bave ovom bolešću izrazila su zadovoljstvo planom zapošljavanja SAP-a, ističući da je to „krupan korak u pravcu autističnih osoba“, ali su upozorile da će pratiti praktičnu primenu projekta.

„Vršićemo kontrolu kako bi bili sigurni da zaposleni nisu eksploatisani“, navedeno je u saopštenju udruženja Autističnih osoba Nemačke.

Оставите одговор