U koferima i dalje bez carine roba do 100 evra

Od 17. juna Uredbom Vlade Srbije uvode se carinske povlastice za strane i domaće građane, kao i za organizacije i privrednike.

Foto: pixabay.com

Od 17. juna Uredbom Vlade Srbije uvode se carinske povlastice za strane i domaće građane, kao i za organizacije i privrednike.

Tako će putnici koji dolaze iz inostranstva biti oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina na predmete koji služe njihovim ličnim potrebama – lični prtljag, nezavisno od toga da li ih nose sa sobom ili su ih dali na prevoz vozaru, dok se domaćim putnicima carina neće računati na predmete koje unose iz inostranstva ukoliko ne prelaze iznos od 100 evra.

Strani državljani koji su dobili državljanstvo i strani državljani koji su dobili azil, biće oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina na predmete za svoje domaćinstvo, osim na motorna vozila. Domaći državljani – članovi posada domaćih brodova koji rade u inostranstvu najmanje dve godine, oslobađaju se plaćanja uvoznih dažbina na predmete domaćinstva ukoliko njihova vrednost ne prelazi 5.000 evra.

5.000 evra bez carine uvoz za radnike na kruzerima

Takođe, domaći i strani državljani oslobođeni su plaćanja uvoznih dažbina na pošiljke male vrednosti koje primaju od fizičkih lica iz inostranstva, pod uslovom da one nisu komercijalne prirode i da ne prelaze vrednost od 70 evra.

70 evra bez carine za male nekomercijalne pošiljke

Vlada je Uredbom propisala i da domaći i strani državljani stalno nastanjeni u Srbiji budu oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina na predmete nasleđene u inostranstvu. Oslobađaju se i plaćanja dažbina na odlikovanja, medalje, sportske trofeje i druge predmete koje dobijaju u inostranstvu na takmičenjima, izložbama i priredbama od međunarodnog značaja.

Osobe s invaliditetom, odnosno organizacije osoba s invaliditetom, od 17. juna oslobođeni su plaćanja uvoznih dažbina na predmete namenjene za obrazovanje, zapošljavanje ili pobošljanje društvenog položaja osoba s invaliditetom, putničke automobile i druga motorna vozila konstruisana prvenstveno za prevoz lica posebno izrađena ili prilagođena za upotrebu invalidima, kao i na rezervne delove, komponente ili dodatke.

Novina je i to da će naši građani biti oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina na specifičnu opremu, uređaje i instrumente za zdravstvo i rezervne delove i potrošni materijal za korišćenje te opreme za ličnu upotrebu, ali pod uslovom da se isti ne proizvode u Srbiji.


Pogranične oblasti i poljoprivreda

Srpski državljani koji žive u pograničnom pojasu oslobađaju se plaćanja uvoznih dažbina na proizvode zemljoradnje, stočarstva, ribarstva, pčelarstva i šumarstva dobijene na svijim imanjima koji se nalaze u pograničnom pojasu susedne države. Takođe, osloboljeni su carine i na  priplod i ostale proizvode dobijene od stoke koja se zbog poljskih radova, ispaša ili zimovanja nalazi na tim imanjima.


LJ. Malešević

Objavljeno: 10. 06. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Lj. Malešević