Ove godine na javnim radovima posao za 4.000 nezaposlenih

Među merama aktivne politike zapošljavanja, koje će i tokom ove godine sprovoditi Nacionalna služba za zapošljavanje, jesu javni radovi.
Javni radovi organizovaće se u oblastima socijalne zaštite i humanitarnog rada, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture i održavanja životne sredine i prirode.

Foto: dnevnik.rs, ilustracija

Među merama aktivne politike zapošljavanja, koje će i tokom ove godine sprovoditi Nacionalna služba za zapošljavanje, jesu javni radovi.

Oni se u lokalnim samoupravama organizuju u cilju radnog angažovanja prvenstveno teže zapošljivih nezaposlenih lica i onih koji su u stanju socijalne potrebe.

Po planu za ovu godinu, javni radovi će se organizovati u onim opštinama koje pripadaju trećoj i četvrtoj grupi razvijenosti i u devastiranim područjima. Planirano je da se ove godine na javnim radovima uposli 3.000 nezaposlenih, kao i 1.030 nezaposlenih lica s invaliditetom.

Poslodavac čiji projekat javnih radova bude odabran ima obavezu da radno angažuje najmanje pet lica koja su radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, Romi, lica bez kvalifikacija ili s niskom kvalifikacijom, viškak zaposlenih i onih koji posao traže duže od 18 meseci.

Gazda odobrenog projekta ima obavezu da s nezaposlenim licima zaključi ugovor o radnom angažovanju na određeno vreme. Svota namenjena za organizovanje javnih radove određena je tako da isplata naknade za obavljen posao nezaposlenima koji rade bude u visini od 22.000 dinara mesečno za pun fond radnih časova. Ta zarade se uvećava za porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

Ove godine, po Nacionalnom planu zapošljavanja, javni radovi organizovaće se u oblastima socijalne zaštite i humanitarnog rada, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture i održavanja životne sredine i prirode. Za osobe s invaliditetom javni radovi se mogu organizovati u svim jedinicama lokalne samouprave, nezavisno od stepena razvijenosti, i to u svim delatnostima, uključujući i oblast kulture. Važno je da na tim radovima moraju biti angažovane najmanje tri nezaposlene osobe s invaliditetom.

Pravo učestvovanja u organizovanju javnih radova imaju organi Pokrajine i opština, javne ustanove i javna preduzeća, privredna društva, preduzetnici, zadruge i udruženja.

LJ. Malešević

Objavljeno: 19. 03. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Lj. Malešević